Društvo

У Србији 300.000 избјеглица и расељених

БЕОГРАД - Више од деценије након завршетка ратних сукоба на простору бивше Југославије у Србији се још налази 97.000 избјеглица и нешто више од 200.000 интерно расељених са Косова и Метохије, саопштено је данас поводом 20. јуна, Светског дана избјеглица.


На конференцији за новинаре Групе 484, представница Комесаријата за избјеглице Данијела Поповић-Роко подсјетила је да је УНХЦР у другој половини прошле године Србију сврстао међу пет земаља у свијету са дуготрајном избјегличком кризом чије рјешавање захтева заједничку акцију.

Она је рекла да је број интерно расељених сада значајно већи од броја избјеглих јер је у протеклом периоду око 250.000 избјеглица добило држављанство Србије или се вратило у своје домове.

Представница Комесаријата је рекла да је број повратника у БиХ значајно већи него у Хрватску јер су у БиХ омогућени много бољи услови за повратак а враћена су и многа имовинска права.

Поповић-Роко је указала да постоји и најугроженија популација „интерно-интерно" расељених, односно око 20.000 људи који су истерани из својих домова али који никада нису напустили Косово и Метохију, односно оних који су прешли у друге српске средине у тој покрајини.

Миодраг Схрестха, представник Групе 484 која се бави проблемом избјеглих и расељених, оцијенио је да су Комесаријат и Влада Србије учинили доста да се ријеши проблем те популације али да и даље постоје проблеми пре свега код интерно расељених који немају могућности да се интегришу у својим новим срединама јер власт инсистира на њиховом повратку.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog