Društvo

Фонд ПИО се спрема да случај упути у Старзбур

БИЈЕЉИНА - Директор Фонда ПИО Републике Српске Зоран Мастило изјавио је да ће Фонд настојати да што брже исцрпи све домаће судске инстанце у спору са Заводом ПИО/МИО Федерације БиХ да би тај случај могао бити упућен Суду за људска права у Стразбуру.


Врховни суд Федерације БиХ одбио је тужбу Фонда ПИО РС против Федералног завода ПИО/МИО за преузимање 35 000 корисника права (пензионера) који су право на пензију до 30. априла 1992. године остварили на подручју данашње Федерације БиХ , сазнаје незванично Фонд ПИО РС.

Из овог фонда је саопштено да је Врховни суд ФБиХ овом одлуком одбио тужбу и за исплату одштетног захтјева од 175 милиона КМ, без камате, за период од 1. октобра 2004. до 30. јуна 2006. године у коме је Фонд ПИО РС исплаћивао, као што и данас исплаћује, пензије за ове кориснике.

Мастило сматра да ће на Суду у Стразбуру сигурно бити доказано да је Фонд ПИО РС у праву, поткрепљујући то и чињеницом да је Суд у Стразбуру у једном појединачном случају већ донио пресуду која поткрепљује тврдње Фонда ПИО РС.

"Увјерен сам да ће Фонд ПИО кад-тад доћи до средстава која потражује, односно више од 200 милиона КМ за претрпљену штету", рекао је Мастило за и додао да 20 000 пензионера из Фонда ПИО РС треба пребацити у федерални Завод коме су и уплаћивали пензиони допринос.

Предсједник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ рекао је да је одлука Врховног суда ФБиХ показала да је судство под политичким утицајем када је ријеч о односима ентитета.

"Ми имамо одлуку Истуреног одјељење Суда из Стразбура, којом је наређено да се рјешавају пензиона права избјеглих и расељених грађана БиХ на исти начин, као и права грађана који нису напуштали Федерацију за вријеме оружаних сукоба", реркао је Ракуљ, напомињући да та одлука није спроведена.

Енвера Кудић, шеф Сектора за систем и провођење права из мировинског и инвалидског осигурања у Заводу ПИО/МИО рекла је да су у Заводу очекивали управо овакву одлуку Врховног суда ФБиХ, јер није било никаквог правног основа за вођење поступка који је иницирао Фонд ПИО РС.

Она је истакла је да би другачија одлука Врховни суда ФБиХ значајно утицала на укупна средства федералног Завода ПИО/МИО, као и на средства намијењена за исплату пензија.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog