Društvo

Тито није уплаћивао стаж Јованки

БЕОГРАД - Подаци о радном стажу и уплатама доприноса Јосипа Броза Тита не постоје и због тога Јованка Броз никада није успјела да оствари право на пензију, потврђено је у Пензионо-инвалидском фонду Србије.


Јованка Броз не може да добије националну пензију, која износи 50.000 динара (око 1.080 KM), јер се она додјељује само људима из области стваралаштва и спорта.

Титова удовица не може добити ни изузетну пензију, која је укинута још 1994. године, а додјељивана је револуционарима, сликарима, научницима.

Из ПИО фонда наводе да Јованка Броз не може да добије пензију у висини плате предсједника Србије, јер се такво рјешење примјењује једино уколико је предсједник непосредно биран, што није случај са Титом, који је ову функцију обављао доживотно.

Тома Фила, адвокат Јованке Броз, каже да је на Влади Србије да одлучи колику пензију треба да прими његов клијент.

"Раније је то било у висини предсједника Народне скупштине, али не знам како ће сада бити регулисано. Такође, потребно је предати захтев Фонду ПИО", објаснио је Фила.

Према његовим ријечима, правна питања Јованке Броз морају бити рјешавана системски, у чему ће му помоћи министри Расим Љајић и Ивица Дачић.

Висина мјесечне накнаде предсједнику Скупштине Србије је у висини плате предсједника Србије, која тренутно износи нешто више од 132.000 динара.

Влада Србије 2006. одобрила је Министарству за рад, запошљавање и социјалну политику средства из буџетске резерве у износу од 638.953 динара на име исплате накнаде за изузетну пензију Јованке Броз.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog