Društvo

Балкански нарко-трговци радо живе у БиХ

САРАЈЕВО - Балкански трговци наркотицима одлучују се живјети у БиХ, јер је њен правосудни систем неефикасан, постоји корупција у јавном сектору, а користе и непостојање специјалне опреме и обучених лица за ту врсту криминала, наводи се у извјештају експерата Даблинске групе за борбу против наркотика у државама региона.


"БиХ је посебно интересантна за трговину наркотицима због свог географског положаја. Није ријеч о држави која је жариште производње или кориштења дроге, али се број корисника међу младим људима повећава", наводи се у извјештају.

Према анализи ове експертске групе, БиХ је регионално сједиште за отпрему наркотика с истока ка западној Европи, а постоје индиције да се знатне количине дроге складиште у њој.

"Трговину дрогом у Федерацији БиХ контролишу групе поријеклом из Србије, Црне Горе и Косова. Насилни инциденти и убиства особа повезаних с подземљем доказују да постоји сукоб криминалних група, вјероватно са оним изван земље", наводи се у извјештају.

Експертска група посебно напомиње да је напредак у борби против наркотика један од кључних услова из Мапе пута за укидање виза, те да је то интегрални дио процеса стабилизације и придруживања ЕУ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog