Društvo

Београд: Завршна ријеч тужилаштва у случају ''Вехабије''

БЕОГРАД - У судници један Окружног суда у Београду - Посебно одјељење данас ће Специјално тужилаштво Окружног јавног тужилаштва изнијети завршну ријеч у кривичном предмету тзв. групе "Вехабије", саопштило је ово тужилаштво.


Оптужницом Специјалног тужилаштва од 14. септембра 2007. године петнаесторици оптужених се ставља на терет извршење кривичних дјела удруживање ради противуставне дјелатности, из члана 319 у вези кривичног дјела тероризам, из члана 312 КЗ и кривично дјело недозвољено држање оружја и експлозивних материја, из члана 348, а једном оптуженом и кривично дјело тешко убиство, из члана 114 тачке 9, 6 и 3 КЗ, у покушају.

Они се терете да су од друге половине 2006. године до 16. марта 2007. године, на територији општина Нови Пазар и Сјеница, организованим дјеловањем, међусобно и заједно са више неидентификованих лица из земље и иностранства, створили организовано злочиначко удружење и поступајући по правилима интерне контроле и дисциплине чланова и по унапред утврђеним задацима и улогама, организовали да се дјелатност удружења врши у међународним размјерама.

Све то ради стицања вјерске и политичке моћи, уз спремност да се примјењује насиље и застрашивање, а затим, планирали и предузимали радње са циљем да организованим и координираним актима насиља, а у намјери да угрозе безбједност Републике Србије, изазивају експлозије и предузимају друге општеопасне радње и друге акте насиља и тиме изазову осјећање страха и несигурности код грађана.

Између осталог, оптуженима се ставља на терет да су прибавили огромне количине оружја, муниције и експлозива, које су скривали у камповима на планини Нинаји и у околини Новог Пазара и намјеравали да лише живота муфтију Муамера Зукорлића и да истовремено изврше оружани напад на зграду Полицијске управе у Новом Пазару.

Главни претрес у наведеном предмету започео је почетком јануара 2008. године, наведено је у саопштњу.

Оптужени су Сенад Рамовић /коме се поред ових оптужби приписује и покушај убиства полицајца), Јасмин Смаиловић, Аднан Хот, Неџад Мемић, Фуад Хоџић, Мирсад Прентић, Ерхан Смаиловић, Сенад Вејселовић, Вахид Вејселовић, Мехмедин Кољши, Хусеин Чуљак, Албин Пулић, Бекто Мемић, Сафет Бећировић и Дамир Бербо.

Полиција је 16. марта 2007. године, у близини кампа на планини Нинаји, ухапсила део групе радиканих исламиста вехабија - Јасмина Смаиловића, Мехмеда Кољшија, Фуада Хоџића и Мирсада Прентића, док је Исмаил Прентић, означен као вођа радикалних вехабија тада успио да побјегне, али је убијен у априлу у другој акцији полиције у мјесту Доња Трнава, код Новог Пазара.

Почетак изношења завршне ријечи заказан је за 14.30 часова.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog