Društvo

Бугари ухапсили Агима Чекуа

СОФИЈА - Агим Чеку, некадашњи војни командант тзв. Ослободилачке војске Косова, ухапшен је у Бугарској на основу Интерполове међународне потјернице коју су за њим, због ратних злочина, расписале власти Србије, потврдила је бугарска полиција.
"Агим Чеку ухапшен је јуче на граничном прелазу Гешево на основу црвене Интерполове потјернице", рекла је портпарол бугарске полиције Дијана Јанкулова.

Тужилаштво је затражило да двадесетчетворочасовни притвор буде продужен на 72 часа.

У посљедњих шест година ово је четврто хапшење Чекуа, који је и бивши косовски премијер.

Потпредсједник Владе и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је за београдске медије да је потребно одмах послати захтјев за изручење, јер се може очекивати да ће услиједити политички притисци да Чеку буде ослобођен.

Хапшење је потврђено и из Чекуове Социјал-демократске партије, чији представници кажу да очекују да њихов лидер убрзо буде пуштен из притвора.

Чеку је почетком маја, на основу Интерполове потјернице, ухапшен и убрзо затим протјеран из Колумбије, гдје је боравио на међународној конференцији о демилитаризацији герилских формација.

Претходно, 2003. и 2004. године, Чеку је хапшен у Словенији и Бугарској, али је на захтјев, прво УНМИК-а, а затим и САД и ЕУ, пуштен из притвора, прије него што се разматрало његово евентуално изручење Србији.

Власти Србије оптужиле су Чекуа још 2000. године за серију ратних злочина које је ОВК починила у вријеме када је он командовао герилским формацијама, укључујући убиство 669 Срба и 18 неалбанаца, као и мучење и више од 500 отмица.

Косовске власти су после четири хапшења Агима Чекуа и сличне ситуације у којој се нашао и некадашњи политички лидер ОВК, а садашњи премијер Косова Хашим Тачи упутиле писмо свим чланицама Интерпола, тражећи да се убудуће игноришу такве потјернице.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog