Društvo

Чеку у притвору 72 сата, чека се документација Интерпола

СОФИЈА/ БЕОГРАД - Бугарско Тужилаштво продужило је притвор бившем премијеру Косова Агиму Чекуу на 72 часа и сада чека документацију од Интерпола, након чега ће донијети одлуку да ли ће он бити изручен Србији, изјавио је главни бугарски тужилац Борис Велчев.


Како је јавила бугарска агенција БТА, Тужилаштво ће у наредна три дана, након прегледа документације, донијети одлуку да ли ће Чекуа, којег српско тужилаштво терети да је по командној одговорности одговоран за ратне злочине, изручити Србији или ће он бити пуштен на слободу.

Бугарско министарство спољних послова саопштило је да Чеку није имао званичан позив за посјету Бугарској.

Бивши шеф бугарске дипломатије Соломон Паси рекао да је некадашњи командант албанских герилаца у Софију отпутовао на његов позив.

У посљедњих шест година ово је четврто хапшење Чекуа, који је и бивши косовски премијер.

Чеку је почетком маја, на основу Интерполове потјернице, ухапшен и убрзо затим протјеран из Колумбије, гдје је боравио на међународној конференцији о демилитаризацији герилских формација.

Претходно, 2003. и 2004. године, Чеку је хапшен у Словенији и Бугарској, али је на захтјев, прво УНМИК-а, а затим и САД и ЕУ, пуштен из притвора, прије него што се разматрало његово евентуално изручење Србији.

Власти Србије оптужиле су Чекуа још 2000. године за серију ратних злочина које је ОВК починила у вријеме када је он командовао герилским формацијама, укључујући убиство 669 Срба и 18 неалбанаца, као и мучење и више од 500 отмица.

Косовске власти су после четири хапшења Агима Чекуа и сличне ситуације у којој се нашао и некадашњи политички лидер ОВК, а садашњи премијер Косова Хашим Тачи упутиле писмо свим чланицама Интерпола, тражећи да се убудуће игноришу такве потјернице.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog