Društvo

Чеку у притвору на неодређено вријеме

ЋУСТЕНДИЛ - Бивши војни командант тзв. Ослободилачке војске Косова /ОВК/ за сада остаје у притвору, јавили су данас бугарски медији.


Врховна касациона канцеларија државног тужиоца продужила је Чекуу притвор на 72 часа.

Предсједавајући Окружног суда у Ћустендилу Мирослав Начев рекао је да ће прелиминарни захтјев за притвор Чекуа разматрати дежурни судија Соња Кочова.

Према његовим ријечима, на данашњем процесу неће бити разматрано евентуално изручење Чекуа.

Из Окружне канцеларије државног тужиоца у граду Ћустендилу раније је саопштено да би окружна канцеларија тужиоца требала да поднесе захтјев за привремени притвор у трајању од 40 дана и то би требало да учини у року од 72 часа, што истиче 28. јуна након чега би суд требало да донесе одлуку.

Потом би требало поднијети други захтјев - за могућу екстрадицију Чекуа из Бугарске и о том питању ће одлучивати суд.

Према писању бугарских медија, амерички, француски и британски званичници врше велики притисак на Бугарску да ослободи Чекуа.

Медији наводе да је портпарол Чекуове Социјалдемократске партије Гзим Касапули отпутовао за Софију.

Министарство правде Србије упутило је бугарским властима званичан захтјев за изручење бившег команданта ОВК-а Агима Чекуа.

Чеку, који је и бивши премијер Косова, ухапшен је 23. јуна на македонско-бугарској граници по потјерници Интерпола, расписаној по наредби Окружног суда у Нишу на којој се налази и Хашим Тачи.

У посљедњих шест година ово је четврто хапшење Чекуа, који је почетком маја на основу Интерполове потјернице ухапшен и убрзо затим протјеран из Колумбије, гдје је боравио на међународној конференцији о демилитаризацији герилских формација.

Претходно је, 2003. и 2004. године, Чеку хапшен у Словенији и Бугарској, али је на захтјев, прво УНМИК-а, а затим и САД и ЕУ, пуштен из притвора, прије него што се разматрало његово евентуално изручење Србији.

Власти Србије оптужиле су Чекуа још 2000. године за серију ратних злочина које је ОВК починила у вријеме када је он командовао герилским формацијама, укључујући убиство 669 Срба и 18 неалбанаца, као и мучење и више од 500 отмица.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog