Društvo

Стејт депатмент демантује Караџића

ВАШИНГТОН - Амерички Стејт департмент одбацио je тврдње бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића да је од некадашњег америчког изасланика за Балкан Ричарда Холбрука добио обећање да ће бити поштеђен суђења пред Хашким трибуналом.


Стејт депаретмент саопштио је да су САД више пута јасно предочиле да не постоји никакав споразум о пружању имунитета Караџићу од кривичног гоњења за ратне злочине

"Ни амбасадор Холбрук, нити било који други званичник САД није био у ситуацији да Караџићу понуди такав имунитет и стога до такве понуде није дошло", наводи Стејт департмент поводом поднеска који је Караџић 25. маја упутио Трибуналу тражећи да оптужница против њега буде одбачена због споразума са Холбруком.


Стејт департмент наводи да су власти САД предале Караџићу бројна документа, од којих су нека цитирана у поднеску од 25. маја, али и оцјењује да је он "искривљено представио информације које је добио".

Из тих докумената, према тумачењу Стејт департмента, произлази да је приликом постизања споразума о Караџићевом повлачењу из јавног живота, влада САД више пута јасно предочила да очекује да ће бити изведен пред Трибунал у Хагу.

У саопштењу се истиче да је Караџић потписао изјаву, о чијем тексту су преговарали амбасадор Холбрук и тим званичника америчке владе са српским функционерима у Београду, 18. јула 1996. године.

Караџић није присуствовао састанку, али се у тој изјави обавезао да ће напустити тадашњи положај и повући се из јавног живота.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog