Društvo

Милојчић: ОС БиХ нема радиоактивне муниције

БАЊА ЛУКА - Начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал Миладин Милојчић тврди да у складиштима Оружаних снага БиХ нема радиоактивне муниције.


"Оружане снаге БиХ не располажу радиоактивном муницијом. Ми смо извршили неколико инвентура у свим нашим складиштима и утврдили да ми такве муниције немамо", изјавио је Милојчић данас Срни коментаришући спекулације које су се у посљедње вријеме појавиле у јавности да НАТО тајно довози своју муницију која садржи радиоактивни материјал и уништава је на подручју БиХ што је у директној вези са пријетњом здрављу становништва.

Милојчић је рекао да одговор на то питање треба затражити од команде ЕУФОР у Сарајеву.

"Када је ријеч о Оружаним снагама БиХ ми у том погледу нисмо имали никакву сарадњу са НАТО савезом, како бисмо преузели некакве опасне или евентуално радиоактивне ствари", истакао је Милојчић.

Наводећи да је у БиХ остао веома мали контингент снага Еуфора, Милојчић је изразио увјерење да се такве спекулације "мало више подгријавају у јавности" због предстојеће вјежбе НАТО "Здружени напор", која ће у септембру бити одржана у касарни "Козара" у Бањој Луци.

"Та вјежба има за циљ провјеру средстава везе, информатичких и комуникационих система без авиона, тенкова и покрета војних јединица", истакао је Милојчић.

Он је потврдио да Оружане снаге БиХ редовно раде на уништавању вишкова неисправне и нестабилне муниције и минско-експлозивних средстава на читавом подручју БиХ.

"Тај процес у БиХ траје већ дуже вријеме и Оружане снаге БиХ никада не уништавају веће количине муниције и минско-експлозивних средстава које би могле изазвати јачу експлозију и проузроковати већу штету на локацијама на којима се то изводи", нагласио је Милојчић.

Коментаришући данашњу информацију бањалучког Центра за осматрање, обавјештавање и узбуњивање у којој се наводи да ће се од 28. до 31. јула, од 10:00 до 17:00 часова, на полигону Мањача вршити уништавање минско-експлозивних средстава, Милојчић је рекао да је то раније радила и Војска Републике Српске и да нема опасности за живот и здравље људи на том подручју.

"Ријеч је о уништавању мањих количина муниције и минско-експлозивних средстава под строгом контролом стручњака из те области, због чега нема никакве опасности по околину и здравље људи који живе на том подручју", истакао је Милојчић.

Према његовим ријечима, Оружане снаге БиХ су од 1. јануара 2007. године до 30. марта ове године на више војних локалитета у БиХ уништиле око 3.800 тона муниције и минско-експлозивних средстава.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog