Društvo

Радницима Боске продужен "колективни годишњи одмор"

БАЊА ЛУКА - Радницима бањолучке Робне куће "Боска", продужен је колективни годишњи одмор до 3. августа, док новоизабрани Надзорни и Управни одбор ове куће не почну са радом и не усагласе своје ставове, рекла је предсједник Синдикалне организације радника "Боске" Бранка Гостић.


Она је истакла да је раднике "Боске" на састанку који је одржан у понедјељак упознала са приједлогом новог власника "Делта - Зекстре", према коме би требало да им буде прекинут радни однос уз исплату 70 одсто потраживања.

"Цијеним да је понуда од 70 одсто полазна основа, ми тражимо 100 одсто, па ћемо преговарати. У преговоре смо укључили и Министарство рада и борачко-инвалидске заштите и Синдикат трговине, туризма и угоститељства Републике Српске", додала је Гостићева.

На првој сједници Скупштине акционара бањалучке робне куће "Боска", након што ју је преузео конзорцијум "Делта-Зекстра", у петак, 24. јула, изабрани су Надзорни и Управни одбор.

Конзорцијум је раније овластио директора "Боске" Љубомира Дакића да свим радницима предложи потписивање акта о престанку радног односа. Конзорцијум је изнио и намјеру да све обавезе према радницима - плате, топли оброк, превоз, регрес, отпремнине за пензију и друге накнаде, по пристанку на прекид радног односа исплати одмах, те обезбиједи повезивање радног стажа.

Запосленима који испуњавају услове за пензионисање, осим повезивања радног стажа, нуди се отпремнина у висини три просјечне плате, а онима који још не могу у пензију исплату отпремнине у износу од 70 одсто законом утврђене обавезе.

Радници "Боске" који ово прихвате морали би се, према условима које је поставио нови власник, одрећи тужби против овог предузећа за досадашње неизмирене обавезе, те уговором обавезати да су тиме у потпуности намирени и да одустају од даљих захтјева.

У "Боски" је запослено 235 радника, који нису примили 25 плата, није им уплаћиван топли оброк, накнада за превоз, нити доприноси за социјално и пензијско осигурање.

Конзорцијум "Делта-Зекстра" купио је око 58 одсто акција "Боске" за три милиона евра. Приватизационим уговором се обавезао и на инвестиције у истом износу, те измирење свих обавеза "Боске" које прелазе 13 милиона КМ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog