Svijet

Судан: Новинарки 40 удараца бичем због "непристојних панталона"

КАРТУМ - Суданска новинарка Лубна Ахмед ал Хусеин, која се суочава са казном од 40 удараца бичем јер је носила "непристојне панталоне", поручила је данас да би била спремна да прими 40 000 удараца како би промијенила оштре законе у тој држави.


Хусеиновој, која ради за медијски огранак мисије УН у Судану, пресуда ће бити изречена сутра, након што се она одрекла имунитета од процеса који имају запослени УН.

Пресуда ће бити изречена према члану 152 суданског закона према којем је предвиђено 40 удараца бичем "свакоме ко крши јавни морал или носи непристојну одјећу."

"Спремна сам на све што ће се догодити. Уопште се не плашим пресуде", рекла је она.

Полиција је 3. јула ухапсила Хусеинову и још 12 жена које су носиле панталоне у ресторану у Картуму. Два дана касније десет жена је примило десет удараца бичем, али је новинарка уложила жалбу како би елиминисала тако грубо тумачење правде и најавила је да ће, уколико буде потребно, затражити мишљење и Уставног суда.

Према њеним ријечима, уколико Уставни суд потврди да је закон у складу са уставом, онда је спремна "не на 40 већ на 40.000 удараца бичем."

Поред ње још двије жене су суочавају са истим оптужбама.

Она је позвала више стотина новинара на њено прво рочиште када је рекла да је њен циљ уклањање спорног члана 152 из суданског закона.

Новинарка је нагласила да је "тај члан против Устава и самог шеријата," који је на снази на сјеверу Судана.

"Уколико се неки људи позивају на шеријат како би оправдали бичевање жена због она што носе онда ми покажите који стихови из Курана то говоре, јер их ја нисам пронашла", категорична је Хусеинова.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog