Svijet

Чавез уводи санкције Колумбији

КАРАКАС - Предсједник Венецуеле, Уго Чавез, објавио је данас трговинске мјере против Колумбије, у вријеме дипломатског спора између двије земље.


Чавез је рекао да ће обуставити увоз 10.000 аутомобила из Колумбије и забранити рад колумбијској енергетској компанији у нафтом богатом региону у Венецуели.

Чавез је прошле седмице повукао свог изасланика из Боготе због оптужби да је Венецуела продала оружје побуњеничкој групи Фарк. Он је незадовољан и због тога што званична Богота намјерава да појача америчко војно присуство у Колумбији.

Колумбијски предсједник, Алваро Урибе, тренутно је у посјети Чилеу и Аргентини, у оквиру регионалне турнеје током које покушава да добије подршку јужноамеричких лидера за распоређивање додатних америчких снага.

Многе јужноамеричке земље, укључујући Чиле, Аргентину, Бразил и Боливију, изразиле су забринутост поводом планова Боготе.

"Ове базе могле би да означе почетак рата у Јужној Америци. Говоримо о Јенкијима, најагресивнијој нацији у историји човјечанства", рекао је Чавез.

Аналитичари кажу да Вашингтон жели да појача своје војне капацитете у Колумбији, ради јачања борбе против кријумчара дроге и љевичарских побуњеника.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog