Društvo

За 14 година идентификовано само 813 страдалих у ''Олуји''

НОВИ ГРАД - Само 813 Срба страдалих у хрватској акцији "Олуја" идентификовано је, иако је од завршетка рата прошло 14 година, изјавио је данас директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац у Новом Граду, гдје је одржан помен страдалим Србима из Републике Српске Крајине.


"Није идентификовано 1 107 жртава, иако постоје постоје гробна мјеста у која су тијела убијених покопана током акције `Олуја` и непосредно након ње. То је оно што је специфично за жртве `Олује`", каже Штрбац.

Према његовим ријечима, чланови хрватске државне комисије правили су протоколе за идентификацију, али до данас нема услова чак ни за ексхумацију бројних посмртних остатака.

Он је нагласио да само у сусједном мјесту Двор, у Хрватској, постоји локација са 112 посмртних остатака, гдје још није урађена ексхумација и идентификација.

Штрбац је истакао да су у "Олуји" страдала 1 922 лица, од којих 60 одсто цивила - 534 жене и 19 дјеце.

Служењем парастоса у храму Светих апостола Петра и Павла данас је у Новом Граду обиљежена 14. годишњица егзодуса Срба из Републике Српске Крајине. Прастос је служен и у Сводни, гдје је у избјегличкој колони погинуло седморо људи.

Код централног спомен-обиљежја погинулим борцима у Новом Граду прислужене су свијеће и положено цвијеће.

Окупљени су посјети и спомен-обиљежје погинулих цивила у приградском насељу Туњица.

Акција "Олуја" почела је у зору 4. августа 1995. године офанзивом Хрватске војске, полиције и Хрватског вијећа одбране, када је за свега неколико дана протјерано око 250 000 Срба, спаљено више од 20 000 српских кућа, док су остале опљачкане и девастиране.

У Републици Српској живи око 25 000 Срба, избјеглих из Хрватске, а према подацима Општинског одсјека за избјеглице и расељена лица, у Новом Граду живи 225 породица избјеглих из Хрватске.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog