Društvo

Kaран: Идентификација трајала нереално дуго

БАЊА ЛУКА - Патолог Жељко Каран сматра да је идентификација посмртних остатака Авде Палића трајала нереално дуго.


Каран каже да неко мора дати одговор на питање зашто та идентификација није обављена за протеклих осам година, јер ако су извађени коштани узорци из посмртних остатака и ако је породица дала крвни узорак, процес идентификације у лабораторији траје до седам дана.

"Сада се правдају да су промијенили неке методе, увели неке нове методе које су боље и квалитетније. Моје питање гласи - каква је то нова метода? Ја то не знам", истакао је Каран који је стручњак за судску медицину и ради и на идентификацији посмртних остатака.

Он је рекао да не треба сумњати у идентитет када се он једном утврди, јер у идентификацији нема грешке.

Каран каже да је нереално очекивати да све ископане жртве буду идентификоване, јер се никада неће пронаћи сви нити ће сви пронађени бити идентификовати.

"Ми се сви морамо трудити да број идентификованих буде што већи, а број неидентификованих што мањи. Али апсолутне идентификације свих никад неће бити. Многи кажу - ми нећемо одустати док задњи не буду идентификовани, а о томе нема ни говора. То је најцрња могућа демагогија", рекао је Каран.

Одговарајући на питање докле се стигло с формирањем завода за судску медицину, Каран истиче да ће тај посао бити завршен прије краја године и напомиње да је завршена санација и адаптација простора, те да је у току испорука опреме која ће веома брзо бити окончана.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog