Društvo

Челинац: Протест због затварања школе u селу

ЧЕЛИНАЦ - Неколико десетина ђака и њихових родитеља из челиначког села Балте, који похађају основну школу у селу Поповац, протестовали су у свом селу због најављеног затварања ове школе.


Они су истакли да је у Балти евидентан останак млађег становништва, због чега је потребно оставити школу у Поповцу у функцији, гдје је од укупно 45 ђака, њих двадесетак из Балте.

Учесници јучерашњег скупа су поручили да се у Балти, која има стотињак домаћинстава, годишње рађа петоро-шесторо дјеце, што је више него у свим осталим околним селима заједно.

Према одлуци Министарства просвјете и културе Републике Српске, ђаци виших разреда основне школе из Поповца од јесени би требалo да путују у Челинац, који је од овог села удаљен 12 километара, а од Балте чак 17 километара са изразито лошим путем, што је за родитеље и дјецу велики проблем.

"Слаћемо дјецу редовно у школу у Поповац и под условом да се настава за више разреде обустави. Уколико би их слали у Челинац да путују, по цијели дан би били одсутни од куће", кажу мјештани Балта.

Балтићани су изразили велико незадовољство односом челиначке општине према овом селу, које се налази на тромеђи челиначке, бањалучке и општине Кнежево. Локални пут им је тешко проходан, свако невријеме остави дуже их вријеме без електричне енергије, а немају ни добро ријешено водоснабдијевање.

"Затварање школе у Поповцу је кап која би нам прелила чашу. Размишљамо да покренемо иницијативу да се издвојимо из челиначке и припојимо бањалучкој општини, јер су наше комшије које припадају Бањалуци давно ријешили проблеме који нама отежавају живот", истакли су мјештани села Балте.

Министар просвјете и културе РС Антон Касиповић недавно је посјетио Поповац и мјештанима обећао да ће одлуку о затварању виших разреда овдашње школе још једном размотрити.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog