Region

Đilas: Platforma Nikolića je laž i obmana

BEOGRAD - Predsjednik DS Dragan Đilas rekao je da je DS amadmanom na skupštinsku rezoluciju o Kosovu željela da natjera Vladu Srbije i SNS da javno priznaju da je platformu predsjednika Tomislava Nikolića "laž i obmana" i "totalna katastrofa iza koje neće da stanu".

On je za televiziju B92 rekao da je predsjednik Nikolić napisao platformu koja predviđa prekid pregovora sa Evropskom Unijom i da se sve zaustavlja (tehnički dijalog sa Prištinom) ako nema dogovora, ali da to premijer i prvi potpredsjednik vladi nisu imali harbrosti da priznaju.

"Natjerali smo ih da pokažu platformu i da kažu da je ta politika nepihvatljiva, da se Vlada od toga ogradila i da Srbija ima dve politike. Spriječili smo ih da usvoje takav dokument. Naravno da DS nikada ne bi glasala za to, ali važno da građani znaju sta se tu nalazu (u platformi)" rekao je Đilas.

On je prethodno objasnio da je prvi amandman DS bio da se izbirše stav iz rezolucije koji se poziva na platformu, ali pošto je to odbijeno, ta stranka je zatražila da se paltforma uključi u rezoluciju kako ne bila ostala tajna.

"Natjerali smo da kažu da ono što je napisao Nikolić u platformi, da je to štetno za zemlju. Ne treba DS da se izvinjava, već SNS koja ja kadidovala Nikolića i za ovih pet mjeseci odustala od njegovoe poiltike", kazao je Đilas.

On je rekao da su Vlada i vladajuće stranke više od dvadeset dana znale da platforma nije dokument koji će biti prihvaćen, a dozvolile su da bude poslat međunarodnoj zajednici, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) i Srbima na Kosovu, čime su ih sve uvrijedili.

Đilas je u emisji kazao da se u on i članovi DS pod "političkim progonom na koji niko ne reaguje" i da će to Srbiju vratiti u 1990. godine, u vrijeme progona novinara, straha i autocenzure.

"Objavljuju najgore laži o meni i nema reakcije na to. Da nekoga nazovu Hitlerom ja bih reagovao" rekao je Đilas i istakao da nije uzeo "ni dinara od zemlje" i da "neće plaćati ni reket" dnevom listu "Kurir" zbog čega je i tužio vlasnike tih novina.

On je demantovao da je direktor kompanije "Krokus" u Pragu o čemu je pisao taj list i naveo da ta firma nema promet poslednjih 11 godina.

Đilas je kazao da sljedeća vlast sigurno neće biti bez DS i da sa "jednima nikada nisu bili na vlasti, a da su ih oni sa kojima su činili vlast, prevarili".

Na pitanje da li mu je prihvatljiva kolacija sa SNS i Aleksandrom Vučićem na čelu, on je rekao da mu niko nije prihvatljiv, ali da neće da priča o tome "šta bi bilo kad bi bilo".

Regujući na izjavu permijera Dačića tokom posjete gradilištu mosta Zemun-Borča - da on nije tu zato što ima svoje favorite, aludirajući na Vučića, on je kazao da nije došao zato što je bio na odmoru.

"Nikada se nisam pojavio sa Vučićem na nekom otvaranju. Očekujem da on jača institucije ove države. Ja sam hvalio njegovu energičnost, zar ne treba da kažem ono što svi vide!?", rekao je Đilas.

Tanjug/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog