Vijesti

Albanci odbijaju da spomenik premjeste u dvorište džamije, ruše ga večeras?

PREŠEVO - U Preševu je mirno, ali i napeto, jer se očekuje rušenje spomenika pripadnicima OVPBM, pogotovo nakon isteka roka koji je Ministarstvo pravde dalo lokalnim vlastima da uklone to zdanje

U Preševu je trenutno mirno, ali je situacija veoma napeta, jer se očekuje rušenje spomenika pripadnicima OVPBM svakog trenutka, pogotovo nakon isteka roka koji je Ministarstvo pravde dalo lokalnim vlastima da uklone to zdanje.

Albancima je ponuđeno da se sporni spomenik izmjesti iz centra Preševa u dvorište lokalne džamije, ali oni za to ne žele ni da čuju. Kao protivusluga srpska Žandarmerija trebalo bi da svoj spomenik iznad sela Lučane pomjeri na neko drugo mesto.

Predstavnici Albanaca iza zatvorenih vrata u zgradi Opštine Preševo razgovarali su gotovo četiri sata, posle čega su izašli sa stavom da on ostane na istom mjestu gde je i sada.

Prema riječima našeg dopisnika s lica mesta, građani osjećaju uznemirenost i strah, tenzija su velike, pogotovo zbog velikog broja stranih novinarskih ekipa i povećanog broja pripadnika policije u reonu. Ulice su puste, a ljudi uglavnom izlaze iz svojih kuća samo ukoliko moraju.

JAKE SNAGE POLICIJE OD SINOĆ NA JUGU!

Kako se saznaje, jake snage policije su autobusima sinoć oko 23 časa krenule na jug Srbije iz svih delova zemlje.

-  Očekuje se rušenje spomenika, ali će se prethodno učiniti sve da se pregovorima i mirnim rješenjem dođe do dogovora. Ukoliko se ne uspije, upotreba sile je neminovna, ali do toga neće doći dok se ne završi posjeta hrvatskog premijera Zorana Milanovića Srbiji – kaže dobro obaviješteni sagovornik.

Preševski novinar Driton Salihu, urednik portala Preševa.com, međutim, smatra da je sitacija postala naduvana upravo zbog medija. Podsjetimo, poslanici Skupštine Kosova upozorili su da je moguće da će doći do oružanih sukoba ako institucije Srbije pokušaju da uklone spomenik.

Međutim, Ministarstvo pravde neće odustati od zahtijeva da se sporni spomenik ukloni.

- Ukoliko do ponoći, kada ističe utvrđeni rok za uklanjanje spomenika u Preševu, on ne bude uklonjen, Upravna inspekcija Ministarstva pravde i državne uprave podneće zahtijev za pokretanje prekršajnog postupka protiv načelnika Opštinske uprave opštine Preševo – istakao je juče ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković i dodao da će se po isteku tog zakonskog roka, postupiti po rješenju i ukloniti nezakonito postavljeno spomen obeležje, a uz pomoć organa nadležnog za unutrašnje poslove ukoliko to bude potrebno.

 

S druge strane, zamjenik predsjednika opštine Preševo Skender Destani kaže da Ministarstvo nema pravo da ukloni spomenik i da takvu odluku može da donese jedino sud.

- Ukoliko sud donese takvu odluku, mi ćemo takvu odluku poštovati, ali za sada mi nismo takvu odluku tako da, za sada, ne možemo ukloniti spomenik. Mi ih nećemo sprečavati ako krenu da odnose spomenik, ali se može desiti da ga neko od građana bude branio svojim tijelom - rekao je Destani.

MOGUĆI ORUŽANI SUKOBI!

Poslanici Skupštine Kosova Redžep Seljimi i Nait Hasani izjavili su da je moguće da će doći do oružanih sukoba ako institucije Srbije silom budu uklonile spomenik u centru Preševa.

Seljimi, koji je poslanik pokreta Samoopredjeljenje i jedan od najpoznatijih komandanta bivše Oslobodilačke vojske Kosova, rekao je za prištinsku televiziju Kohavizion da situacija u Preševskoj dolini može da eskalira ako se “dirne” u spomenik OVPMB.

- Napad Srbije na spomenik je napad na Albance. Ne kažem, niti pozivam na mobilizaciju, ali skrećem pažnju da situacija može da eskalira, kažem može doći do rata – kazao je Seljimi i dodao da oni koji isključuju rat da bi se zaštitili Albanci, greše.

Hasani, poslanik Demokratske partije Kosova, rekao da su kosovski Albanci “spremni da zaštite Albance iz Preševske doline”.

Telegraf/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog