BiH

BiH gubi milione KM zbog nenaplativosti saobraćajnih kazni za strance

Vozačima automobila sa stranim tablicama su u BiH izrečene kazne u iznosu od 17,3 milijuna KM, ali je naplaćeno svega 3,2 miliona KM. Policija ne može slati kaznene naloge na adrese u inostranstvu

Prema podacima koje su novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva prikupili u ministarstvima unutrašnjh poslova u BiH, vozačima automobila stranih tablica je od 2009. pa do jul 2012. godine izrečeno najmanje 340.000 kazni, u ukupnom iznosu od 17,3 miliona KM.

Naplaćeno je svega 3,2 miliona KM i to najčešće od vozača koji imaju prijavljeno prebivalište u BiH, jer njima policija može poslati nalog za uplatu kazne na kućnu adresu.

Vozači koji nemaju prijavljeno prebivalište nedostupni su nakon odlaska iz zemlje. Naime, policijske agencije ne mogu slati naloge na adrese u inostranstvu jer BiH nije potpisnica međunarodnih sporazuma o naplati prometnih prekršaja, kazali su novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva policijski službenici.

Većina stranaca ne plati kaznu tokom boravka u BiH, a na tu obvezu ih ne upozoravaju na izlasku iz zemlje, jer Granična policija, uglavnom, ne dobija informacije o počiniocima saobraćajnih prekršaja.

Vlasti neće moći naplatiti najmanje 8,3 miliona KM kazni samo za 2009. i 2010. godinu, jer je od vremena kada su ti prekršaji počinjeni istekao zakonski rok gonjenja od godinu dana, te je nastupila zastara. U ovom periodu naplaćeno je tek 1,7 miliona KM od iznosa izrečenih kazni. Ukupni iznosi bi mogli biti i veći jer ministarstva unutrašnjih poslova dva kantona i Distrikta Brčko nisu odgovorili na zahtjev za dostavu podataka o kaznama.

Policijski podaci pokazuju da se najmanje 64 odsto kazni odnosi na prekoračenje brzine koju su zabilježili stacionirani i mobilni radari na cesti. Za nešto više od 32 odsto slučajeva ministarstva unutrašnjih poslova nisu navela o kojoj vrsti prekršaja se radi. Ostatak se odnosi na kazne za nekorištenje pojasa, oduzimanje prava prvenstva, vožnju pod uticajem alkohola, nepropisno parkiranje, saobraćajne nesreće...

Nikola Sladoje, pomoćnik ministra pravde BiH, kaže da naša zemlja nije potpisnica posebnih sporazuma koji regulišu naplatu saobraćaju prekršaja.

Sladoje je rekao da postojeći bilateralni sporazumi o pravnoj pomoći u kaznenim stvarima regulišu na isti način i prekršaje. Međutim, troškovi procedure priznavanja strane presude u slučaju prekršaja su veći nego vrijednost pojedinačne  kazne, te nije isplativo njeno pokretanje, objašnjava Sladoje.

(CIN/Frontal)
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog