Radnička prava i pravo na rad

Nakon 11 godina prodat sokolački hotel „Romanija“

Nakon niza neuspjelih pokušaja privatizacije, imovina bivšeg preduzeća „Sokolac“ ad, zajedno sa hotelom „Romanija“, prodata je u stečajnom postupku firmi „N-TRADE“ iz Istočnog Novog Sarajeva za 230.702 KM, javlja dopisnik portala CAPITAL.ba.

Prodajom nepokretnosti na poslednjoj licitaciji prekinuta je jedanaestogodišnja agonija bivših radnika. Isplatu zaostalih plata od 2005. i doprinosa od 2001. godine sudskim putem je zatražilo još prije deset godina četrdesetak radnika, ali godine čekanja na pravdu skratile su taj spisak na svega 15 radnika.

Poreska uprava potražuje od ovog preduzeća 128.784 KM.

„Na poslednjem ročištu prihvaćena je ponuda punomoćnika firme „N-TRADE“ iz Istočnog Novog Sarajeva Predraga Nešića za kupovinu nepokretnosti „Sokolac“ za 230.702 KM, jer drugih zainteresovanih kupaca nije bilo. Osnovnom sudu Sokolac 12. septembra dostavljen je dokaz o uplati ponuđenog iznosa“, potvrdio je službenik za odnose sa javnošću Osnovnog suda Sokolac Dragana Mačar.

Ona pojašnjava da će sada Sud zakazati ročište za podjelu dobijenog iznosa, odnosno utvrditi red prvenstva za naplatu i namirenja potraživanja radnika hotela, koji se u ovom slučaju pojavljuju kao tražioci izvršenja.

Biznismen srpskog porijekla iz Londona, Risto Gojković je 2004. godine kupio akcije Ugostiteljstvo i turizam „Sokolac“, ali je ubrzo odustao od njegovog pokretanja. Radnici su ostali na ulici, a radničke knjižice u zaključanoj upravi. Objekat hotela je godinama bio prepušten zubu vremena bez ikakvog fizičkog obezbjeđenja.

„Namjeravamo od daljeg propadanja spasiti objekte takozvanog „starog hotela“ i samog hotela „Romanija“. Odmah nakon prikupljanja sve potrebne dokumentacije pristupićemo renoviranju objekta hotela „Romanija“, da vidimo optimalan broj soba koje bi zadovoljile potrebe gostiju koji dolaze u Sokolac“, kaže predstavnik preduzeća „N-TRADE“ iz Istočnog Novog Sarajeva Nenad Nešić.

Kupac ovog dijela nepokretne imovine, sada već bivšeg Preduzeća za ugostiteljstvo, turizam i trgovinu „Sokolac“ planira renoviranje restoranskog dijela u salon za održavanje većih skupova, a prostor gdje je nekada bila diskoteka preurediće u modernu teretanu, za potrebe lokalnih i sportskih klubova koji sve češće u Sokolac dolaze na visinske pripreme.

„Objekat „starog hotela“ ćemo najvjerovatnije morati rušiti, jer je u jako lošem stanju, a na njegovom jestu izgradićemo moderan hiper-market, jer je broj stanovnika ove opštine dovoljan garant za uspjeh ovog projekta. Sem prodajnih prostora našeg preduzeća omogućićemo dolazak i drugih dobavljača koji će ponuditi robu široke potrošnje po konkurentskim, znatno povoljnijim cijenama“, tvrde u „N-TRADE“.

izvor: Capital.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog