Svijet

Rumunija: Masovno pojeftinili prehrambeni proivodi

Vlasti u Rumuniji su danas snizile stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) na hranu i bezalkoholna pića za 15 procentnih poena.

Odluka o obaranju stope PDV-a sa 24 na devet odsto stupila je danas na snagu, i to u zemlji u kojoj jednu trećinu primanja građani troše na hranu, javlja američka agencija Asošiejted pres.

Ova mjera se odnosi na sve sektore u prehrambenoj industriji a analitičari predviđaju da će doneti pad cijena od 12 odsto.

Odluka o obaranju PDV-a je donijeta u nastojanju vlade da generiše nova radna mjesta, podstakne potrošnju domaćinstava i pomogne siromašnima.

Najnoviji korak će, prema procjenama AP-a, koštati budžet Rumunije oko pet milijardi leja ali će to, prema tvrdnjama rumunskog premijera Viktora Ponte, biti neutralisano kroz bolju naplatu poreza.

Vlada u Bukureštu planira da od 1. januara iduće godine smanji PDV na ostalu robu i usluge na 20 odsto sa aktuelnih 24 odsto.

Srpski premijer Aleksandar Vučić izrazio je prije nekoliko dana bojazan da bi, zbog pojeftinjenja robe u Rumuniji, državljni Srbije mogli da počnu masovno da kupuju u Temišvaru.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog