Svijet

Oštar pad Atinske berze na početku poslovanja

Nakon pet sedmica na Atinskoj berzi se ponovno trguje, no to će biti praćeno ograničenjima za investitore u Grčkoj.

Atinska berza u ponedjeljak je ponovo počela s radom, nakon pet sedmica pauze trgovanja, izjavio je portparol berze.

Obnavljanje trgovanja na atinskoj berzi, koja je zatvorena 26. juna, biće praćeno ograničenjima za investitore u Grčkoj, prenosi Srna.

Grčka je u ponedjeljak preduzela nove korake u smjeru ublažavanja krize otvaranjem berze dionica, no sam početak trgovanja obilježio je oštar pad glavnog berzovnog indeksa. Glavni indeks atinske berze na početku je trgovanja potonuo gotovo 23%

Među najvećim pojedinačnim gubitnicama bila je dionica najveće grčke komercijalne banke National Bank of Greece, s padom cijene dionice od 30 posto, što je inače dnevni limit. Indeks bankovnog sektora u cjelini bio je na gubitku u visini dnevnog limita.

Zajmovi u zamjenu za reforme i stroge mjere štednje

Atinska berza zadnji je dan bila otvorena 26. juna. Trgovanje je potom obustavljeno od 29. lipnja u sklopu uvođenja kontrole protoka kapitala s ciljem zauzdavanja odliva eura koji je zaprijetio kolapsom tamošnjih banaka i izlaskom zemlje iz eurozone.

U međuvremenu je Atina dogovorila okvirni paket međunarodnih kredita s partnerima u Evropskoj uniji u zamjenu za teške reforme i stroge mjere štednje.

No, kako do primjena tog sporazuma još treba pričekati, zabrinutosti vezane uz političku i privrednu stabilnost ne prestaju jenjavati, prenosi Hina.

Prema nedjeljnim naslovima u grčkom listu Avgi, koji je blizak Syrizi, grčka vlada traži 24 milijarde evra u prvoj tranši iz paketa međunarodne finansijske pomoći u oktobru.

Od tog je iznosa, po pisanju tog lista, deset milijardi evra namijenjeno početnoj dokapitalizaciji grčkih banaka, 7,16 milijardi eura za otplatu mostnog kredita i 3,2 milijarde za otplatu duga po grčkim obveznicama koje drže Europska centralna banka (ECB) i drugi.

U Evropskoj komisiji su, međutim, mišljenja da sporazum u oktobru nije vjerovatan i da će biti potreban novi mostni kredit Grčkoj.

U fokusu dionice grčkog bankovnog sektora

Time se u fokus vraćaju dionice grčkog bankovnog sektora. Dokapitalizacija, kako kratkoročna tako i dugoročna, pritišće vrijednost postojećih dionica.

Nadalje, banke ove godine ne ostvaruju dobit a imaju i goleme iznose loših kredita. A s obzirom da dionice banaka čine petinu svih dionica na tamošnjoj berzi, to nije dobra vijest za berze nakon što ponovno počne trgovanje.

Po mišljenju analitičara, tržište dionica mogli bi pritiskati i slabi izgledi za grčku privredu.

U Evropskoj komisiji predviđaju da će grčka ekonomija ove godine zablježiti pad od dva do četiri posto, što znači povratak u recesiju koja je do 2014. godine tokom šest godina snažno pritiskala ekonomiju.

Izvor: Al Jazeera
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog