Svijet

Picker novi generalni direktor Komercijalne banke Beograd

Upravni odbor Komercijalne banke Beograd odlučio je da za novog generalnog direktor Komercijalne banke imenuje Austrijanca Alexander Pickera, bivšeg predsjednika Uprave Hypo Grupe Alpe Adria, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba iz dobro obaviještenih izvora u Srbiji.

Odluka o imenovanju usvojena je prošle sedmice na sjednici UO Komercijalne banke i sada se samo čeka saglasnosti Narodne banke Srbije, što je zakonska formalnost s obzirom na Pickerovo bogato bankarsko iskustvo.

Picker je ove godine napustio funkciju predsjednika Uprave Hypo Group Alpe Adria, zahtijevajući od Nadzornog odbora da ga „u svjetlu predstojećih zakonskih izmjena“ ranije oslobodi ugovora.

Rođen u Salzburgu bankarsku karijeru je počeo 1989. godine u UniCredit Bank Austria u Beču i proveo je posljednjih 17 godina u odborima raznih banaka u istočnoj Evropi (Poljska, Rusija). Picker je bio CEO u UniCredit banci u Srbiji 2004-2007, a zatim je otišao u Kazahstan.

U Hypo je došao 2011. godine, kao predsjednik Uprave Hypo banke u Sloveniji. U martu 2012. godine Picker je imenovan na mjesto predsjednika Uprave Hypo Alpe-Adria-Bank u BiH

Dugogodišnje iskustvo kao predsjednik Uprave preuzimanjem pozicije predsjednika Uprave Hypo Alpe-Adria-Bank International AG u 51. godini, Picker se dokazao kao stručnjak za bankarstvo i jugoistočnu Evropu.

Magistar je prava i doktor slavistike, a govori 10 jezika.


Najveća štedna banka

 

Komercijalna banka je vodeća banka po deviznoj štednji stanovništva i druga po učešću aktive u ukupnoj aktivi bankarskog sektora u Srbiji. Ostvaruje profitabilnost i rast poslovanja koji su u poslednjih pet godina značajno iznad prosjeka bankarskog sektora u Srbiji, i ima tržišno učešće od 13 odsto.

U 2014. godini banka je ostvarila rast obima poslovanja od 12 odsto u odnosu na 2013. godinu, u iznosu od 42,5 milijardi dinara. Ostvareni dobitak iznosi 4,8 milijardi dinara, a neraspoređeni dobitak iz prethodnih godina dvije milijarde dinara, tako da akcionari banke, među kojima je najveći Republika Srbija, imaju na raspolaganju dobit od 6,8 milijardi dinara, za isplatu dividendi i formiranje rezervi.

Snažna vlasnička struktura Komercijalne banke ogleda se u akcionarima od kojih je najveći Republika Srbija sa udjelom od 42,59 odsto, a zatim slijede Evropska banka za obnovu i razvoj, Međunarodna finansijska korporacija, njemački DEG i švedski Svedfund.

 

Tradicija duga 44 godine

 

Komercijalna banka posluje već 44 godine sa firmama i stanovništvom i uspješno se nosi sa stranom konkurencijom. Raspolaže sa 24 filijale širom zemlje, 215 ekspozitura, 262 bankomata, više od 1.300.000 otvorenih računa i 900.000 klijenata.

Izvor: Capital
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog