Vijesti

Iz drugih medija (nedeljnik.rs): "Srebrenica" je djelo izdajnika Srba

Radovan Karadžić je izjavio da je za Srebrenicu kriv "izdajnik srpskog naroda" koji je "najviše oštetio srpske interese".

Radovan Karadžić je uz napornu i dugačku proceduru sa potpisivanjem nekoliko dokumenata i odobrenjem samog Suda i, u ovom slučaju, osuđenika – pristao da, posle nemačkog “Cajta”, u svom prvom intervjuu za srpske medije posle presude Tribunala, i pošto je osuđen na 40 godina zatvora, za “Nedeljnik” odgovori na pitanja o ratnim dešavanjima devedesetih, svojoj ulozi u tim događajima, o uzrocima i posledicama, ko je kriv za raspad Jugoslavije, o zločinima, Srebrenici, svom hapšenju i izručenju.

"Rat sam doživeo sa velikom tugom, čak i pre nego što je rat izbio. Bio sam prilično siguran šta će se desiti ako se tok događaja nastavi, i produži sa guranjem ka nelegalnoj i jednostranoj nezavisnosti. I to ne samo na osnovu prošlosti već i na osnovu onoga što se dešavalo u Hrvatskoj 1991. godine", rekao je Karadžić.

Po njegovom mišljenju, glavni krivci za rat su "izvan Bosne i Jugoslavije".

"Iako međuetnički odnosi nisu bili idealni, nama je išlo vrlo dobro i sa muslimanskim i sa hrvatskim strankama. Ja sam imao veoma dobar odnos sa gospodinom Izetbegovićem...", rekao je Karadžić.

"Meni se sviđala Hrvatska"

Prvi predsednik Republike Srpske žali zbog raspada Jugoslavije i načina na koji je rasturena.

"Ako je Jugoslavija morala biti rasturena, to je trebalo učiniti kao u Skandinaviji. Meni se sviđala Hrvatska, tamo sam stekao dobar deo svoje edukacije, i nikad lično nisam imao nikakvih problema, ali njihova osećanja protiv Jugoslavije i Srba su prevladala i rezultirala još jednim krvoprolićem", rekao je Karadžić.

O odgovornosti za zločine u Srebrenici, Karadžić je rekao:

"Ko god je to uradio, bio je to izdajnik srpskog naroda i najviše je oštetio srpske interese. To se nikad nije desilo u našoj istoriji, i nije se smelo dogoditi ni sada. To je bilo potpuno idiotski i glupo, počiniti zločin koji se mogao izbeći, i to na kraju rata koji smo dobijali. Za nas je to bilo potpuno neočekivano i neverovatno. Kao da je to učinila neka poremećena pamet", rekao je Karadžić.

Izvor: Nedeljnik
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog