Društvo

Pisma čitalaca: Primitivizam na paljanski način

Našoj redakciji pismom se obratio čitalac Milan Ilić koji je izrazio želju da prokomentariše nemile scene sa nedavno završenog Balkanskog prvenstvo za juniorke u odbojci, održanog od 27. juna do 1. jula održano u Palama.

Ilićevo pismo prenosimo bez u cjelini i bez korekcija.

Pun sam gnjeva, stida, srama. Pun sam gorčine koju dok ovo pišem jedva da smirim. Dokle više? Dokle više dragi Paljani da nas brukate? Dokle? To su samo djevojčice od 13-14-15 godina. Kako su se one osjećale kad su slušale psovke, urlanje sa tribina. 

Kako se osjećala vaša sugrađanka, djevojka Milica Kusmuk koju ste isto tako izviždali tokom servisa? Kako su se osjećali njeni roditelji kad su vidjeli da njenoj kćerki psuju. Osjećali su se tako da su plakali tokom utakmice BIH – Srbija. 

Ne, niste vi navijali da Srbija pobijedi. Vi ste navijali samo da zemlja u kojoj živite izgubi. 

Najviše zbog čega osjećam stid i sram je što su na tribinama bila djeca isto tako od 13-14-15 godina i koji su bili najglasniji sa psovkama, prozivkama i urlanjem i uzvikivanjem pogrdnih naziva. Toga se najviše sramim što su se ta ista djeca na društvenim mrežama hvalila kako su bili najbolji u navijanju. 

Najveća ljudska vrijednost je biti čovjek. Kako biti čovjek kad djeca koja nisu ni osnovnu školu završili idu već na tribine i psuju, vrijeđaju i urliču? Ko je tu kriv? Najveći krivac je roditelj jer ga nije usmjerio na pravi put. Nije ga usmjerio da voli svaku osobu na ovoj planeti. Umjesto toga usmjerio ga je da je bio nesretni rat prije 25 godina i da svakog ko se zove Faruk, Mirsad, Amra, Amina, Kristian, Dario mrzi i psuje. To nije moj grad. Moj grad ne mrzi. U mom gradu su normalni ljudi. Povjerovao bih možda u svoje riječi da se nije desilo to što se desilo.

Kako su se te djevojčice osjećale? Vratile su se u države odakle su došle pričajući kako smo primitivan narod. Djevojčica koja je igrala za Srbiju rekla je svojim roditeljima kako smo mi ludi jer navijamo za njih, a ne za zemlju u kojoj živimo. Dok god ljude budemo dijelili i stavljali u nacionalne torove, nama neće biti bolje. Dok god ne izađemo na ulicu i kažemo za drugog da je čovjek, a ne da je Bošnjak ili Hrvat, neće nam biti bolje. 

Dok god se budemo plašili da odemo u Banja Luku ili Sarajevo ili Mostar, a druge smo vjeroispovijesti, neće nam biti bolje. Dok god se na popisu stanovništva Bosanac i Hercegovac smatra pod ostali u zemlji Bosni i Hercegovini nama neće biti bolje. Živimo, uživajmo u životu, volimo se. 

Dragi Paljani, izgubili ste još jednu ljudsku vrijednost. Izgubili ste ono najbitnije. Biti čovjek.

 

Autor: Milan Ilić

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog