Frontal Blog Challenge

Naši heroji i naše žrtve, a njihovi zločinci

U Bosni i Hercegovini, ali i u susjednim državama, postoje samo naši heroji i naše žrtve i njihovi zločinci.

Naši zločinci i njihovi heroji i žrtve su nepoznanica i nije zabilježeno da je bilo ko od političkih predstavnika Srba, Hrvata i Bošnjaka ikada izjavio takvo što. Da li ćemo biti manje dobri ljudi ako priznamo da je neko, ko pripada istom narodu kao i mi, počinio zločin? Umjesto što se dijelimo na nacionalne torove bilo bi bolje da se dijelimo na dobre i loše ljude tj. na one koji osuđuju zločince i one koji ih podržavaju.

Za Drugi svjetski rat je poznato ko je pobjednik, a ko gubitnik tj. ko su bili dobri, a ko loši dečki. Tako je bar u ostatku svijeta, ali ne i kod nas. Kod nas ne postoji konsenzus o tome da su ustaše i četnici bili negativci, a partizani pozitivci. Svako ima svoju verziju istine. I za taj rat prisjećamo se samo svojih žrtava, a njihovih zločinaca. Prošlo je preko 70 godina a mi još uvijek nismo smogli snage i volje da se suočimo sa svim zločinima bez obzira na to ko ih je počinio i kome.

Stoga je previše da se nadamo da ćemo to biti u stanju uraditi za zadnji rat, a prošlo je „tek“ 20-tak godina od njegovog završetka. Ako uhapse ili osude nekog njihovog počinjemo veličati pravosuđe i radujemo se što će pravda biti zadovoljena, a istina izaći na vidjelo. Ali, kad uhapse ili presude nekog našeg, onda to postaje nepravda i laž, te pokušaj namjernog iskrivljavanja istorije. Mi se još uvijek pri svakom spominjanju ratnih zločina postrojimo u nacionalne torove. Počinjemo porediti naše i njihove žrtve, nabrajamo ko je dobio više godina zatvora i slično.

Teško da ćemo se i u narednih 50 godina moći složiti oko toga „ko je počeo rat“, ali ne bi trebalo biti tako teško da se svi ogradimo od zločinaca poremećenog uma koji su ubijali, zatvarali, zlostavljali, silovali i progonili druge samo zato što su druge vjere, te da zajednički izrazimo suosjećanje prema svim žrtvama i njihovim porodicama. Vjerovatno će vas neki iz vašeg nacionalnog tora zbog toga karakterisati kao da ste manje Srbin, Hrvat ili Bošnjak, ali ćete zato biti više Čovjek.

 

Autor: Ivana Marić

 

#FrontalBlogChallenge

 

Povezane vijesti:

Nije sin? Ma hajde nek je živo i zdravo

Da li ćemo kupovati inovacije ili ćemo ih razvijati?!

 

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog