Svijet

Vanredni predsjednički i parlamentarni izbori u Turskoj

U Turskoj se danas održavaju vanredni predsjednički i parlamentarni izbori na kojima pravo glasa ima više od 56 miliona registrovanih birača.

Ovo su prvi izbori koji se održavaju u vanrednom stanju uvedenom nakon pokušaja državnog udara u julu 2016. godine, kao i nakon što se 16. jula prošle godine narod na referendumu izjasnio o uvođenju predsjedničkog sistema. 

Favorit za predsjednika Turske je aktuelni šef države Redžep Tajip Erdogan, koji je proteklih 16 godina pobjeđivao na svim izborima na kojima je učestvovao. 

U trci za predsjednika, osim Erdogana, naći će se još pet kandidata - Dogu Perincek, Meral Akšener, Muharem Ince, Selahatin Demirtaš i Temel Karamolaoglu. 

Novi predsjednik Turske će imati široka ovlašćenja, koja će mu pripasti po predsjedničkom sistemu upravljanja države u kojem više neće biti premijerske pozicije. 

Kritičari navode da će se novim predsjedničkim ovlaštenjima dodatno urušiti demokratija i učvrstiti vlast jednog čovjeka. 

U skladu sa zakonskim promjenama, turski parlament će ubuduće imati 600 umjesto 550 poslanika. 

Predsjednik države i parlament se biraju na mandat od po pet godina. 

Za pobjedu na predsjedničkim izborima kandidat mora da osvoji natprosječnu većinu glasova. U slučaju da ni jedan kandidat to ne ostvari, za 15 dana će biti održan drugi izborni krug u koji bi išla dva kandidata sa najvišim brojem osvojenih glasova iz prvog kruga. 

Glasanje je počelo u 8.00 časova po lokalnom vremenu, a završava se u 17.00 časova. 

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog