Vijesti

"Porijeklom sa Filipina, nadzirao budžet od 16 milijardi": Ko je pukovnik koji mijenja Nika Dučića u Bondstilu?

Prema podacima američkih medija i sa njegovog "Linkdin" profila, 45-godišnji Makareg je prije stupanja na dužnost komandanta brigade na Havajima u novembru 2017, u Nacionalnoj gardi nešto više od dvije godine radio kao glavni finansijski menadžer.

U Bondstilu, američkoj vojnoj bazi pod komandom KFOR na Kosovu, u subotu će biti izvršena primopredaja dužnosti komandanata, prenose mediji.

Na čelu baze baze umjesto pukovnika Nika Dučića naći će se pukovnik Roj Makareg.


(Roj Makareg)

U okviru ove predaje komande u KFOR Multinacionalnoj borbenoj grupi - Istok Makaregov Borbeni tim 29. pješadijske brigade iz Kapoelija na Havajima smijeniće odlazeći Dučićev Borbeni tim 79. pješadijske brigade iz kalifornijskog grada San Dijega.

Obe jedinice dio su Nacionalne garde američke vojske. 

Prema podacima američkih medija i sa njegovog "Linkdin" profila, 45-godišnji Makareg je prije stupanja na dužnost komandanta brigade na Havajima u novembru 2017, u Nacionalnoj gardi nešto više od dvije godine radio kao kontrolor, odnosno glavni finansijski menadžer i pod njegovim nadzorom nalazio se budžet od 16 milijardi dolara. 

Njegovi roditelji su osamdesetih godina prošlog vijeka sa Filipina emigrirali u havajsku prijestonicu Honolulu, a Makareg je u akademskoj karijeri prvo diplomirao na Univerzitetu Havaja u Manoi, zatim stigao do mastera iz poslovne administracije kalifornijskog Univerziteta Touro, a potom i do mastera iz nacionalne bezbjednosne strategije na Nacionalnom ratnom koledžu koji je u sklopu američkog Nacionalnog univerziteta odbrane u Vašingtonu. 

Prvu vojnu funkciju imao je u bazi američke vojske u Kuvajtu, da bi potom služio u Birou Nacionalne garde, a radio je i u Pentagonu gde je nakon dobijanja čina pukovnika bio jedan od pet zamenika Sekretara vojske u Ministarstvu odbrane SAD. 

Makareg će na Kosovu bili komandant baze Bondstil koja može da primi do 7.000 vojnika i najveća je američka vojna baza na Balkanu.


Izvor: nedeljnik

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog