Frontal Blog Challenge

5 činjenica o mačkama koje niste znali!

Svi ljubitelji mačaka znaju koliko su ovi kućni ljubimci divna i mazna stvorenja.

Naravno – samo onda kada one to hoće. Do sada ste zasigurno primjetili da imaju posebne rituale, koji ih u mnogome razlikuju od drugih ljubimaca.

Pretraživajući po internetu, možemo pronaći mnogo interesantnih i zabavnih sadržaja sa mačkama. Poput videa, fotografija, ali i zanimljivosti koje možda do sada niste znali. U današnjem članku donosimo 5 zanimljivosti o mačkama za koje vrlo vjerovatno do sada niste čuli.


 

1.) Kada mačke razgovaraju međusobno, one ne mjauču. Mačke mjauču isključivo u dodiru sa ljudima. Ovaj podatak nam donosi Američko društvo za prevenciju okrutnosti nad životinjama na članku koji možete pronaći ovdje

2.) Svi smo doživjeli bar jednom u životu da nam mačke grebu namještaj i ostavljaju nered za sobom. Naravno, postoji riješenje za to na obostranu radost. Namještaj koji želite da sačuvate – poprskajte mirisom limuna ili pomorandže. 

Naravno, nemojte zaboraviti svom ljubimcu u tom slučaju kupiti grebalicu. Voljeće je mnogo. A vas – zavisi od raspoloženja. 


 

3.) Vaša mačka može biti “ljevoruka” ili “desnoruka”. 

Portal Nacionalne geografije za naše govorno područje govori o mogućnosti naših ljubimaca da imaju dominantnu šapu. Ženke se najčešće koriste lijevom šapom, dok mužjaci su dominantniji sa desnom.


 

4.) Odlično svi znamo da našim najdražim ljubimcima nipošto ne smijemo šišati ili čupati brkove. Brkovi su im od velike važnosti za kretanje i lov noću. Međutim informacija, koja je manje poznate jeste da mačke imaju po 12 brka na obje strane lica.


 

5.) Mačke mogu da učestvuju u borbi protiv terorizma. Ako nam ne vjerujete, slobodno se sami uvjerite ovdje

Mačke su u samom vrhu, kada je riječ o sadržajima koje volimo vidjeti na internetu. Stranica CAT je to prepoznala i uz pomoć naših najdražih ljubimaca se zalaže za društvene mreže bez govora mržnje. Također, svoju misiju su okarakterisali kao istrajnu borbu protiv radikalizacije koja vodi ka nasilnom ekstremizmu i terorizmu. 

Listajući stranicu možete naići na veliki broj fotografija naših ljubimaca sa porukama koje će vam popraviti dan, ali i biti korisne kada je riječ o raznim informativnim člancima, koje nam mačke objavljuju. 

U kreiranju sadržaja na ovoj stranici učestvuje i publika. Kako mačke, koje vode stranicu,  često prave nagradne igre za svoju publiku  i dijele poklone – uvijek ostane viška poklona za one koji kreiraju sadržaj.

Ako volite mačke – ovdje ćete pronaći svoju oazu mira!

www.facebook.com/CATBiH 

 

Autor: Slobodan Blagovčanin

#FrontalBlogChallenge

 

Tekst je objavljen u sklopu projekta Frontal Blog Challenge. Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH

 

Povezane vijesti:

Mi imamo lijek za depresiju!

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog