FOTO

Med medeni: Pčelarski brend Srpske iza kojeg stoji 100 pčelara

Vrhunski med sa etiketom “MED MEDENI” je domaći pčelarski brend iza kojeg stoji preko 100 pčelara sa područja Gradiške i okoline.

Ovu uspješnu pčelarsku priču pokrenuo je dugodišnji pčelar i profesor na Katedri za ribarstvo, pčelarstvo i NAP Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci doc. dr Goran Mirjanić.

U razgovoru za SeeSrpsku Mirjanić objašnjava da se projekat razvija u saradnji sa domaćim i stranim ekspertima, te da je “MED MEDENI” rezultat višegodišnjeg usavršavanja i poboljšanog, prirodnog procesa zrenja, koji medu daje poseban ukus i time ga diferencira na tržištu.

“U BiH postoji oko 3.700 različitih vrsta biljki, od kojih se preko 700 ubraja u ljekovito i aromatično bilje. Raznovrsnost klime i vegetacije, mala gustina naseljenosti, čista okolina, kao i činjenica da u velikim dijelovima zemlje nema razvijene industrije, omogućile su proizvodnju vrhunskog, prirodnog meda. Naš brend proizvodi se upravo po HACCP sistemu preventivnog pristupa, koji garantuje sigurnost i najviše kvalitet meda” objašnjava profesor Mirjanić.

U teglama brenda “MED MEDENI” za sada se može pronaći sedam vrsta meda, i to: cvjetni, bagremov, šumski, livadski, te med od kestena, lipe i bagremac.

Mirjanić kaže da kvalitet domaćeg proizvoda, koji se nalazi u teglama sa etiketom “MED MEDENI” spada u najbolje u regionu, što potvrđuju brojna priznanja, ali i brojni pozivi struke na predavanja u zemlje okruženja.

“Svi koji su probali tvrde da je naš med drugačiji i mnogo bolji od uvoznog, jer se pored činjenice da u proizvodnji učestvuje desetine lokalnih proizvođača strogo poštuju svi standardi ekološkog uzgoja”, priča Mirjanić za SeeSrpsku.

On je već deceniju i po vlasnik firme “Košnica”, koja služi kao motor razvoja i održanja ljudi u ruralnom prostoru na kojem djeluje. Njegovo preduzeće zaokružilo je pčelarsku proizvodnju, pa se u “Košnici”, pored meda, mogu pronaći i oprema za pčelarstvo, te široka paleta prirodnih proizvoda od meda, propolisa i matične mliječi.

Goran priča da se jedan od najzanimljivijih detalja u rađanju brenda “MED MEDENI” dogodio pri izradi tipografije, jer su umjetnici u kreaciji koristili pravi med.

“Komplet projekat je ručni rad. Tipografija na etiketi je crtana medom, a sve ilustracije su crtane tušem, fotografisane i ukomponovane u etikete. Prilikom izrade fonta, desio se zanimljiv detalj. Naime, umjetniku je “upao kist u med” i na taj način su dizajnirana slova na etiketama”, objašnjava Mirjanić.


On zaključuje da je posebno ponosan što je i tržište prepoznalo kvalitet domaćeg brenda koji je patentiran pod imenom “MED MEDENI”.

Ovaj vrhunski brend iz dana u dan ulazi u sve više prodajnih objekata na teritoriji BiH i okruženja. Trenutno su to gradovi Banjaluka, Mostar, Jablanica, Velika Kladuša, Tuzla, Neum i Gradiška. Za više informacija tu je i web stranica: kosnicagradiska.com

 

Izvor: SeeSrpska

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog