FOTO

“Ljevčanski knez” - spomenik prirode i najveći orah u Srpskoj (FOTO)

Za “Ljevčanski knez” ili “Popov orah” u Novoj Topoli, kod Gradiške mnogi znaju, ali je malo onih koji su upoznati sa činjenicom da se radi o stablu koje je po svojim dimenzijama jedno od najvećih u Republici Srpskoj.

Po svim svojim karakteristikama ovakvo stablo procjenjuju stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS zaslužuje da bude pod zaštitom države odnosno lokalne zajednice.

U svojoj vrsti je najveće, sa najvećom krošnjom i najdebljim deblom. Većeg, kvalitetnijeg i boljeg stabla u Republici Srpskoj nema, tvrde stručnjaci. Zdravstveno stanje je s obzirom na godine starosti izvrsno i drvo ne predstavlja nikakvu opasnost.


Inicijativu da se zaštiti stari orah pokrenuo je mještanin Dario Drinić. On je ponosan što im je priroda poklonila ovako vrijedan spomenik, ali je potrebno da se stari orah na pravi način obilježi i da mještani kao i mnogi drugi prepoznaju njegov značaj.

U razgvoru za SeeSrpsku Dario priča da je postupak zaštite stabla pokrenut sredinom avgusta prošle godine predavanjem zahtjeva Republičkom zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa

“Nakon toga, stručnjaci su izašli na teren, valorizovali stablo i uslijedila je priprema Elaborata, odnosno studije zaštite spomenika prirode “Lijevčanski knez”. Taj Elaborat proslijeđen je nadležnom odjeljenju tada Opštine, a sada Grada Gradiške, koje bi nakon pribavljenih saglasnosti trebalo uputiti inicijativu u Skupštinu Grada – objašnjava Drinić.


Kako kaže, nakon toga bi proces zaštite stabla bio završen i time bi Nova Topola i Gradiška dobili jedini spomenik prirode na svojoj teritoriji.


“Stablo je već ranije vrednovano i opisano u Katalogu najvećih stabala RS i kao takvo zaslužuje svaku pažnju. Ovaj orah je najveći je primjerak svoje vrste u Republici Srpskoj. Što je najvažnije stablo je izuzetno zdravo i dalje raste, a lokacija uz magistralni put Gradiška-Banjaluka bi omogućila da ono, nakon uređenja okoline postane zaštitni znak Nove Topole i gradiškog kraja” zaključuju Drinić u razgovoru za SeeSrpsku.

 

Izvor: SeeSrpska

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog