FOTO

Maroko - zemlja najveće solarne farme na svijetu (FOTO)

Maroko nastoji da postane svjetski lider u obnovljivoj energiji

Kao zemlja domaćin Formule ePrix, zemlja je takođe dom najveće koncentrisane solarne farme na svijetu.

Solarna farma je izgrađena na površini od preko 3.000 hektara površine - veličine 3.500 fudbalskih terena - kompleks Noor-Ouarzazat, proizvodi dovoljno struje za napajanje grada veličine Praga, ili dvostruko veće od Marakeša.

Smješten na ulazu u pustinju Sahara, cijeli kompleks pruža 580 megavata - štedeći planetu od preko 760.000 tona emisija ugljika.

Maroko ima jedan od najambicioznijih energetskih ciljeva u svijetu. Cilj je da do 2020. godine, 42% svoje energije dobije iz obnovljivih izvora. 

Zemlja je na dobrom putu da dostigne svoj cilj i 35% energije već je obnovljiva zahvaljujući lokacijama kao što je Noor Ouarzazate.

Kula od 243 metra, najviša u Africi, sadrži rastopljenu sol koja se topi da bi stvorila energiju.

Uvezena fosilna goriva trenutno osiguravaju 97% potreba za energijom Maroka, prema podacima Svjetske banke. Kao rezultat toga, zemlja je spremna da diversifikuje i počne da koristi obnovljivu energiju.

"Maroko je zemlja u nastajanju", izjavio je za CNN Yassir Badih, viši menadžer projekta u Masenu.

"Potražnja za električnom energijom udvostručila se od 2010. i do 2030. želimo da Maroko bude jedna od prvih zemalja u svijetu u kojoj obnovljivi izvori prelaze udio fosilne energije."

 

Izvor: edition.cnn.com

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog