Društvo

Fondacija 787 - osnaživanje žena i mladih u BiH sa ciljem poboljšanja kvaliteta njihovog života

Žene i mladi u Bosni i Hercegovini su danas suočeni sa raznim problemima i izazovima, do toga da su često marginalizovani.

Uprkos činjenici da se položaj žena u 21. vijeku u odnosu na prošlost mnogo promijenio i da su uključene u skoro sve društvene sfere, ipak njihov položaj u BiH je i dalje na nezavidnom nivou. Ništa drugačija situacija nije ni kada su u pitanji mladi u BiH. Ove dvije grupe se susreću sa nizom izazova poput velike stope nezaposlenosti, finasijskih problema, društvene i kulturne diskriminacije, te isključivanja iz procesa donošenja odluka što im onemogućava da ostvare svoj potencijal i ostvare uticaj u svojim zajednicama.

Upravo sa ciljem promjene unaprjeđenja specifične pozicije žena i mladih u Bosni i Hercegovini, 2014. godine je osnovana Fondacija 787, nevladina i apolitična organizacija osnovana pri Ministarstvu pravde BiH.

U ovoj Fondaciji navode da su osnovne vrijednosti koje ih inspirišu i vode u njihovom radu: jednakost, napredak, solidarnost i izvrsnost, a da je njihova misija osnaživanje žena i mladih u BiH u stvaranju i iskorištavanju primarno ekonomskih mogućnosti, sa ciljem poboljšanja sveobuhvatnog kvaliteta njihovih života, te povećanje njihovog uticaja u društvu.

Od 2014. do 2018. godine Fondacija 787 je realizovala brojne preduzetničke programe, treninge, poslovne i promotivne događaje, prilike za umrežavanje, poslovna savjetovanja i druge aktivnosti u kojima je učestvovalo preko 400 korisnika i korisnica. Programi su organizovani na teme poput: osnivanje start-upova po lean metodologiji, finansijsko opismenjivanje, tržišna konkurencija, programi izvoza, društveno odgovorno preduzetništvo, preduzetničke i menadžerske vještine, preduzetništvo za žene žrtve nasilja itd.

U cilju pomaganja mladima i potencijalnim ženama preduzetnicama kako bi osnovali i vodili vlastite biznise na efektivan način, Fondacija 787, im obezbjeđuje potrebne usluge i metodologiju razvoja kompanija. Ove usluge su primarno usmjerene na prenos znanja i vještina, te poslovno-pravno savjetovanje. Navedene usluge uključuju module poput: istraživanje tržišta, razvoj poslovnog modela, pravni zahtjevi za mala i srednja preduzeća, menadžment, itd.

Jedan od najbitnijih zadataka Fondacije 787 je promjena postojeće kulture pasivnosti u Bosni i Hercegovini.  

Više o Fondaciji 787 i njihovim uspješnim pričama možete pročitati na veb sajtu fondacija787.ba, kao i na društvenim mrežama Fejsbuk, Instagram, i Tviter.

 

Frontal

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog