Region

17 odsto učenika srednjih škola u Crnoj Gori izjasnilo se da koristi antidepresive

Nakon ispitivanja školske populacije aktivisti NVO „Juventas“ su došli do saznanja da svaki šesti đak koristi lijekove za snižavanje stresa, opuštanje mišića, napetosti ili za liječenje nesanice.

„Najčešći uzroci stresa su obaveze u školi, emotivni problemi i porodični odnosi“, saopštili su iz „Juventasa“.

Takođe, veliki problem je i vršnjačko nasilje za koje više od polovine nastavnika ne zna da postoji jasna odredba koja definiše njihovu odgovornost kada je ova tema u pitanju. Istraživanje je pokazalo da djeca koja se nasilno ponašaju imaju veliku potrebu za dominacijom nad vršnjacima. „Ta djeca teško podnose neuspjeh, pravila, impulsivna su i razdražljiva. Teško podnose odlaganje svojih potreba, to jest rade po principu sada i ovdje“, konstatuje „Juventas“.

Posebno zabrinjava saznanje da mladi aktivno konzumiraju alkohol i vidi se da je kompletni obrazovni sistem zakazao kada je prevencija alkohola u pitanju. „Maloljetnim osobama alkohol je pristupačan u velikoj mjeri. Djeca koja piju alkohol fizički odrastaju, ali intelektualno znatno zaostaju“, rekao je ispred „Juventasa“ Jovan Dašić.

Ugledni psihijatar i stručnjak za zavisnike u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru Marina Roganović je navela da djeca sve češće eksperimentišu sa tabletama i opijatima. „Kao ljekar imam obavezu da naglasim da djeca od 15 ili 16 godina koja su u fazi razvoja ne treba da uzimaju psihoaktivne supstance, jer usled konzumiranja tih supstanci mogu intelektualno stagnirati“, poručila je ona.

Takođe je istakla da je svaka tableta psihoaktivna supstanca, kao i alkohol i droga.


Izvor: Politika

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog