Svijet

U američkom Kongresu otkrivena statua u čast indijanskog poglavice

Članovi američkog Kongresa, odali su počast američkom vođi građanskih prava indijanskom poglavici Medvjedu Koji Stoji.

18. septembra, članovi Kongresa, članovi državne vlade Nebraske i pripadnici plemena Ponka okupili su se u Dvorani spomenika u Kongresu zbog ceremonije otkrivanja statue u čast indijanskog poglavice Medvjeda Koji Stoji, objavljeno je na veb-stranici Predstavničkog doma SAD-a.

Za to vrijeme su se izgovarale molitve i pjevale pjesme na jeziku Ponka.

Medvjed Koji Stoji bio je indijanski aktivista za građanska prava koji je bio najpoznatiji po tome što je pokrenuo tužbu protiv Vlade Sjedinjenih Država 1879. godine nakon što je pleme Ponka bilo prisilno uklonjeno iz njihove domovine Nebraske u Oklahomu. Zahvaljujući njemu indijanci su postali priznati građani SAD-a sa svim građanskim pravima.

„Naša nacija je napravila još jedan korak naprijed dok odajemo počast čovjeku od izuzetne hrabrosti, upornosti i snage, glavnog poglavice plemena Ponka“, izjavila je predsjednica američkog doma Nensi Pelosi. „Ovom kipom odajemo počast svim autohtonim narodima koji su se dostojanstvo i odlučnost susreli sa nepravdom i netrpeljivošću.“

U Dvorani spomenika je predstavljeno svih 50 američkih saveznih država, a svaka država može da donira po dvije statue. Guverner Nebraske Pit Rikets izjavio je da je ta država odlučila da statuu nekadašnjeg državnog sekretara Vilijama Dženingsa Brajana zamijeni "herojem" Medvjedom Koji Stoji.


 

Frontal
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog