Kultura

Njemački kvartet otvara banjalučku "Јesenju sonatu"

Drugi Internacionalni muzički festival "Јesenja sonata" biće otvoren večeras u Banjaluci i trajaće do 14. oktobra, a ugostiće neka od najznačajnijih imena umjetničke muzike današnjice.

Festival će obuhvatiti pet cjelovečernjih koncerata istaknutih muzičkih umjetnika koji će biti održani u velikoj Koncertnoj dvorani Banskog dvora sa početkom u 20.00 časova.

"Јesenju sonatu" otvoriće renomirani "Henšel kvartet" iz Njemačke - jedan od najuglednijih gudačkih kvarteta današnjice koji će imati cjelovečernji koncert.

Sutra, drugog dana Festivala predstaviće se renomirana domaća umjetnica koja je postigla zapažene rezultate na svjetskoj sceni - violinistkinja Јovana Raljić iz Banjaluke i njen gost, istaknuti pijanista i klavirski pedagog sa adresama u Austriji i Iranu Hafez Babašahi.

U subotu, 12. oktobra, biće održan koncert izuzetnog trija koji čine Edin Karamazov /lauta/, Dani Bošnjak /flauta/ i Aleksandar Milošev /violina/.

Četvrti dan Festivala biće posvećen violončelu i klaviru, a u goste dolaze solisti sa Akademije u Novom Sadu - violončelista Marko Miletić i pijanista Mihajlo Zurković.

Zavjesu na drugi Internacionalni muzički festival "Јesenja sonata" spustiće čuvena italijanska pijanistkinja Eliza Tomelini - prva žena pijanista koja je izvela prvu verziju Listovih transcendentalih koncertnih etida iz 1838. godine u autentičnom izvođenju.

Direktor Kulturnog centra Banski dvor Mladen Matović rekao je ranije da ova ustanova kulture nastavlja sa praksom organizovanja reprezentativnih kulturnih sadržaja u vlastitoj produkciji.

"Ovaj festival je već nakon prvog izdanja snažno odjeknuo u regionalnim okvirima i dobio izuzetno pozitivne recenzije stručne kritike. Koncerti su bili maksimalno posjećeni, te je svima nama u Banskom dvoru dao svojevrstan vjetar u leđa i pokazatelj da smo na pravom putu", istakao je Matović.

Pokrovitelji "Јesenje sonate" su grad Banjaluka, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, dok je banka partner Kulturnog centra Banski dvor - Adiko banka.

 

Izvor: Srna

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog