Vijesti

Veteran Specijalne policije iz Livna: "Žao mi je što smo stali kod Banjaluke, što nismo išli do Beograda" (VIDEO)

Vladislav Berić, bivši ratni zapovjednik Specijalne policije iz Livna koji je napravio incident na obilježavanju 25. godišnjice oslobađanja Kupresa kada je prekinuo govor generala HVO Stanka Baje Sopte, gostovao je u emisiji Bujica na Z1 televiziji.

Podsjećamo, na Kupresu je 03. novembra obilježena 25. godišnjica oslobođenja Kupresa, a proslavu je obilježio incident kada je govor generala HVO Stanka Baje Sopte prekinuo bivši pripadnik vojske HVO.

Bio je pripadnik 4. splitske brigade, branio je Kijevo i Kruševo, a od '93 zapovijedao Specijalnom policijom u Livnu.

Učestvovao je u operacijama 'Zima '94'., 'Cincar', oslobađanju Kupresa, operacijama 'Skok 1' i 'Skok 2', 'Ljeto '95', ‘Oluja’, a na kraju rata, u septembar 1995. za vrijeme operacije 'Maestral' ranjen je kod Jajca.

Bio je dobrovoljac Hrvatske vojske 1990. godine, a u emisiji Bujica kazao je da mu je "na stotine hrvatskih branitelja iz regije čestitalo na ovom istupu".

"Dok sam se ja kao dragovoljac za Hrvatsku borio u Kruševu, Dragan Čović izjašnjavao se 'Jugoslavenom' i potpisivao na ćirilici", izjavio je Berić.

Na stranu to što je Berić uradio na Kupresu i time pobrao pohvale svojih kolega, bivših" branitelja", nego je u emisiji izazvao još jedan incident svojim odgovorom na pitanje novinara "da li mu je žao što nisu ušli u Banjaluku".

"Sada bih najradije zahvalio četniku koji me pogodio, jer inače danas ne bih imao mirovinu, niti bih imao od čega živjeti", izjavio je Berić. "Trebala je Banjaluka biti uzeta ali je američki visoki predstavnik zaustavio sve akcije. Kasnije mu je bilo žao što je zaustavio."

Na pitanje novinara da li je i njemu žao što je akcija zaustavljena, odgovrio je: "Ne samo da mi je žao što smo stali kod Banjaluke, žao mi je što nismo do Beograda išli."

Žalosno je da skoro 25 godina od završetka rata u BiH, još uvijek imamo ovakve huškačke izjave u javnosti i da se ratna prošlost i ratne teme danas sve više koriste. Kao i to da niti skoro 25 godina od završetka rata nismo  naučili kako ratno iskustvo iskoristiti da se rat nikada ne ponovi. 

Zastrašujuća je retorika koju svakodnevno čujemo, a nadamo se da Beriću  kolege "branitelji" neće čestitati i na ovom istupu.


Frontal
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog