Svijet

Danas počinje UN-ova konferencija o klimi u Madridu

Politički lideri i klimatski diplomati sastaju se danas u Madridu tokom dvonedjeljnih razgovora uslijed rastuće krize vezane za klimatske promjene.

Prema riječima generalnog sekretara UN-a Antonio Gutjeres, "tačka povratka više nije iznad horizonta".

U međuvremenu, iz organizacije "Save the Children" kažu da su milioni u Africi suočeni sa glađu usljed klimatskih promjena.

Ova konferencija stranaka, ili COP25, trebalo je da se održi u Čileu, ali je vlada otkazala zbog građanskih nereda, piše Bi-Bi-Si.

Španija je izabrana za domaćina ovog događaja, koji će tokom dvije nedjelje razgovora vidjeti 29.000 posjetilaca.

Govoreći uoči sastanka, generalni sekretar UN-a Antonio Gutjeres rekao je da je klimatska kriza neizbježna i da politički lideri moraju reagovati.

„U narednih 12 mjeseci pred nama je najvažnije osigurati ambicioznije nacionalne obveze - posebno od glavnih emitera - da odmah počnemo smanjivati emisiju staklenih gasova tempom dosljednim dostizanju neutralnosti ugljika do 2050. godine.

Jednostavno moramo prestati s kopanjem i bušenjem i iskoristiti ogromne mogućnosti koje nude obnovljiva energija i rješenja utemeljena na prirodi", rekao je  Gutjeres.

On je naglasio da je neophodna brza i duboka promjena u načinu poslovanja, načinu proizvodnje struje, načinu gradnje.

"Ako hitno ne promijenimo svoj način života, ugrozićemo sopstveni život", napisao je Gutjeres na tviter nalogu.

David Sasoli, predsjednik Evropskog parlamenta izjavio je da je Evropa spremna preuzeti vođstvo u borbi protiv klimatskih promjena. 

Gotovo svaka zemlja svijeta sada je potpisala i ratifikovala pariški klimatski sporazum i pod uslovima pakta svi će oni morati staviti nove obveze o klimi na stol prije kraja 2020. godine.

2015. godine oko 190 zemalja, članica UN-a, obavezalo se na Konferenciji o klimi u Parizu na to da do 2100. godine zagrijavanje ne smije preći 2 stupnja, ili bolje 1,5, zagrijavanja u odnosu na predindustrijsku fazu.

Odbrojavanje do Glazgova

Ovaj sastanak u Madridu signalizira početak burnih 12 mjeseci pregovora koji će kulminirati u Glazgovu sa COP26 u novembru sljedeće godine.

Očekuje se da će na sastanku u španskoj prestonici prisustvovati oko 50 svjetskih lidera - ali američki predsjednik Donald Tramp neće biti među njima.

Početkom novembra je američki predsjednik Donald Tramp, koji ne vjeruje u klimatske promjene, donio odluku o američkom povlačenju iz Pariškog sporazuma o klimi.

Međutim, predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi prisustvovaće konferenciji sa delegacijom Kongresa.

Iako je njeno prisustvo dobrodošlo, američki ekolozi žele vidjeti konkretne korake na području klime.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutjeres rekao je na sastanku da se svijet sada suočava s opsežnom klimatskom situacijom.

 

Frontal

 

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog