Društvo

Srbin koji je izumio ručnu mašinicu za brijanje - nepriznat u svojoj sredini, u Londonu dobio plemićku titulu

Njegov izum su koristile berbernice širom Evrope.

Nikola Bizumić rođen je 1823. godine, u selu Neradin u Srbiji, u opštini Irig. Bio je srpski pronalazač i izumitelj ručne mašinice za šišanje.

Rođen u siromšanoj porodici, poslije školovanja u rodnom mjestu otišao je u Irig da uči berberski zanat. U Irigu je došao na ideju da konstruiše mašinu koja bi unapredila berbersku djelatnost, odnosno ubrzala postupak prilikom šišanja. Kod svog majstora nije naišao na razumijevanje, pa ga je napustio i prešao u Rumu, gdje je 1836. godine položio kalfenski ispit. Ni tu nije naišao na razumijevanje i podršku niti je uspio da pribavi 100 forinti da bi napravio i patentirao svoj izum.


Gotovo praznog novačnika napustio je svoj zavičaj 1855. godine i otišao u London. U Londonu je našao finansijere za svoj izum koji je ubrzo počeo da se proizvodi i izvozi.

Već 1865. godine berbernice širom Evrope koristile su njegov izum.

Nikola Bizumić je promijenio ime u Džon Smit, a zbog zasluga i poslovne preduzimljivosti dobio je i plemićku titulu - Ser. Jedna ulica u Londonu čak nosi i njegovo ime. Nikada se nije vratio u rodni Srem.

Umro je 1906. godine kao veoma bogat čovjek. Nikad se nije ženio niti je imao djecu. 

U svojoj zaostavištini napisao je da se njegova imovina raspodjeli njegovim Bizumićima, do devetog koljena. No, rodbina nikada nije dobila novac. Pretpostavlja se da Engleska vlast nije isplatila taj novac jer bi država bankrotirala, s obzirom da se spominju cifre od oko 20 miliona funti što bi danas iznosilo više stotina miliona funti.

 

 

Frontal

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog