Svijet

Generalna skupština UN-a izglasala rezoluciju koja traži da Izrael vrati Golansku visoravan Siriji

Generalna skupština UN-a usvojila je rezoluciju kojom se traži od Izraela da vrati Siriji okupirani prostor Golanske visoravni.

Podsjetimo, riječ je o sirijskoj teritoriji koji se nalazi pod okupacijom Izraela još od 1967. godine. Sve donedavno cijeli svijet smatrao je ovaj prostor okupiranom teritorijom, ali od ove godine SAD Golansku visoravan smatra sastavnim dijelom Izraelom - odnosno Tramp je priznao izraelsku aneksiju.

Aktuelna rezolucija u UN Generalnoj skupštini prošla je tako da je 91 zemlja bila za povratak Golana Siriji, 65 njih je bilo protiv dok je 9 zemalja apstiniralo od glasanja.

Ali, iako je rezolucija s lakoćom prošla ista nema konkretnu težinu i nije obvezujuća kao što su to rezolucije UN Savjeta bezbjednosti.

Kao i uvijek u ovakvim slučajevima, zanimljivo je vidjeti kako su glasale pojedine zemlje, ovo je grafički rezultat:


Zemlje koje su bile protiv su: Australija, Brazil, Kanada, Izrael, Maršalova ostrva, Mikronezija, Palau, Britanija i SAD.

Mnoge zemlje su apstinirale od glasanja, uključujući sve zemlje bivše SFRJ, kao i gotovo sve zemlje Evrope (sem Bjelorusije, Rusije i Moldavije koje su bile za povratak Golana Siriji).

Zanimljivo je da je za povratak Golana Siriji takođe bila i Turska koja upravo de-facto pod okupacijom drži dijelove sjeverne Sirije.

Izvor: advance.hr

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog