Intervju

Nikola Srdić: Potrebe studenata Filozofskog fakulteta su suštinski neshvaćene u javnim politikama

Na nedavno održanim studentskim izborima izabrani su budući predstavnici studenata. Razgovarali smo sa Nikolom Srdićem predsjednikom saveza studenata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci o radu ove organizacije i problemima sa kojima se susreću studenti ovog fakulteta.

FRONTAL: Unazad nekoliko godina primjetan je pad upisanih studenata na filozofskom fakultetu u Banjoj Luci. Šta smatrate za glavni uzrok tome i da li ste dosad preuzeli neke radnje ili ih planirate preduzeti u cilju većeg broja upisanih studenata u narednim godinama?

SRDIĆ: Nekoliko je uzroka za smanjen broj upisanih studenata na Filozofski fakultet u Banjoj Luci. Možemo ih podijeliti u one demografske prirode i u opšte tendencije društva-trendove. Smanjenje broja rođenih i upisanih u prve razrede osnovnih škola dovodi do manjeg broja onih koji uopšte mogu da se upišu na fakultet. Nepovoljna demografska slika se odrazila na popunjenost kvota svih jedinica Univerziteta, ne samo Filozofskog fakulteta.

Drugi dio problema tiče se trendova u kojima nešto Filozofsko, nematerijalno predstavlja nešto od čega "Ne može da se živi". Takvim trendovima se odupire studijski program psihologije koji konstantno bilježi dva do tri puta više prijavljenih na prijemnom od upisnih kvota. 

Savez studenata u saradnji sa Filozofskim fakultetom i novom upravom Fakulteta razvija plan promocije Filozofskog fakulteta. U proteklom periodu smo pokrenuli nekoliko aktivnosti sa ciljem promocije Filozofskog fakulteta u zajednici.. Filozofski fakultet je raspisao javni poziv za projekte namijenjen studentima sa ciljem promocije Fakulteta u zajednici i podsticanja studentskog aktivizma. Takodje, u narednom periodu ćemo posjetiti većinu srednjih škola Krajine i predstaviti programe i znanja koje Filozofski fakultet nudi. Pored navedenih, Savez studenata i Fakultet pripremaju realizaciju planiranih aktivnosti, sve u cilju afirmisanja i promocije Filozofskog fakulteta u zajednici.

FRONTAL: Šta biste izdvojili od stvari koje ste uradili u preteklih godinu dana?

SRDIĆ: Savez studenata je u prethodnih godinu dana uradio 23 od 25 aktivnosti planiranih godišnjim planom rada Saveza. Neke od aktivnosti koje bih spomenuo: Organizovanje Studijskog putovanja u Niš i jačanja saradnje dviju studentskih organizacija,

Organizovanje dvodnevne regionalne studentske naučne konferencije posvećene Prvom svjetskom ratu, publikovanje 7. i 8. broja studentskog naučnog časopisa "Noema", uspostavljanje saradnje sa "Perpetuum mobile - Institut za razvoj mladih i zajednice" i obuka studenata za primjenu priručnika za suzbijanje rodno zasnovanog nasilja, razgovor studenata sa predstavnicima kompanije Lufthansa o mogućnosti zaposlenja, nakon više of deset godina, organizovali smo grupnu posjetu skupu Filozofskih fakulteta iz regiona, organizovali smo tradicionalnu posjetu sajmu knjiga u Beogradu.

FRONTAL: Šta biste izdvojili kao najveće probleme sa kojim se studenti filozofskog susreću?

SRDIĆ: Potrebe studenata Filozofskog fakulteta su suštinski neshvaćene u javnim politikama. Potreba za praksom studenata odsjeka za Filozofiju je u svojoj formi i suštini suprotna potrebama za praktičnim znanjima inženjerskih struka. S toga stoji da će fakulteti humanističkih nauka, na čelu sa Filozofskim, uvijek biti na "teretu" države. Isto tako stoji da će znanja stečena kroz te Fakultete biti ona koja osmišljavaju prostor i vrijeme u kojem živimo. Mislim da bismo riješivši tu dilemu, odgovorili na većinu potreba studenata Filozofskog fakulteta, kako za vrijeme studiranja tako i pri traženju zaposlenja.

FRONTAL: Da li ste zadovoljni saradnjom koju ste ostvarili sa upravom fakulteta?

SRDIĆ: Saradnja uprave Fakulteta i studenata nikada nije bila bolja. Nema tu neke naročite mudrosti. Uprava prepoznaje zahtjeve studenata i njihovih predstavnika, reaguje na iste i riješava ih. Studenti i nastavni kadar su nikada odlučniji da zajedno rade na jačanju Filozofskog fakulteta.

FRONTAL: Kakve su buduće aktivnosti saveza studenata?

SRDIĆ: Savez studenata nastavlja sa svojim redovnim aktivnostima uz uvođenje novina. 

Aktivnosti se sprovode kroz dva idejna pravca: Jačanje unutrašnjih kapaciteta organizacije i projekte koji uključuju veći broj ljudi. Jedna od ključnih stvari kojima želimo da se posvetimo jeste uvođenje nove generacije brucoša u studentsko organizovanje.

Prvi korak u nastavku rada jeste strateško planiranje koje će biti održano nakon praznika. Rukovodstvo planira izložiti plan za određene aktivnosti u narednoj, ali je na Skupštini da odlučuje o njihovoj sudbini.

 

Frontal/A.K.

 

 

 

 

 

 

 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog