Zanimljivosti

Italija - prvo skijalište u Evropi bez plastike

Italijansko skijalište nastoji da postane prvo u Evropi koje je zabranilo plastiku, nakon otkrića da postoji značajna količina mikroplastike na obližnjem glečeru.

Upotreba plastičnih boca, kesa, pribora za jelo, tanjira, slamki, šolјica i vrećica za začine, zabranjena je kada su, početkom decembra, otvorene padine skijališta ’’Pejo 3000’’, malom odmaralištu u Val di Sole, a druge mjere biće donesene u toku sezone.

Objekat koji je prošle zime privukao 137 000 skijaša, ima tri planinske kolibe u kojima se više ne nalaze plastični predmeti.

’’Ovo je prvi dio projekta koji čini skijalište ’’Pejo 3000’’ najodrživijim u Alpama’’, rekao je Fabio Sacco, generalni direktor turističke zajednice Val di Sole.

Ovaj potez je uslijedio nakon aprilske studije naučnika sa Univerziteta u Milanu i Univerziteta Milano-Bicocca koja je otkrila da je površina glečera Forni, jednog od najvećih glečera u italijanskim Alpima, sadržila čestice plastike 131-162m, uklјučujući vlakna i polietilen.

Naučnici veruju da su čestice na glečeru Forni, koji čini dio Nacionalnog parka ’’Stelvio’’, nastale od odjeće i opreme posjetilaca, kao i da postoji mogućnost da su donesene vazdušnim strujama.

Christian Casarotto, glaciolog Muzeja prirodnih nauka ’’Muse’’ u Trentu, rekao je da ’’ako plastični proizvodi stignu do planina, tamo će ostati dugo, čak decenijama, i pretvoriće se u štetu okoline i zdravlјa, te ući u lanac ishrane.

’’Projekti koji imaju za cilј ograničenje upotrebe plastičnih proizvoda, potrebni su hitno. Treba ih primijeniti širom Alpa.’’

Nakon početnog koraka, skijalište ’’Pejo 3000’’ radiće na eliminaciji proizvoda koji proizvode znatnu količinu mikroplastike.

Šira dolina Pejo-a koristi obnovlјivu energiju putem tri male hidroelektrane, dok se kuće, hoteli i javni objekti griju korišćenjem sistema grijanja na drva, koji se napaja drvnim otpadom lokalnih šumarskih radova.

’’Razmišlјamo o životnoj sredini, uticaju na buduće generacije, ali i o konkurentnosti naše teritorije’’, rekao je Sacco.

’’Održivost je prednost koju moramo razviti i moramo ozbilјno raditi na tome, umjesto davanja  izjava bez odlučnih akcija.’’

 

 

Frontal

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog