Vijesti

Sa akademije poručeno: Srpska sigurnim korakom ide naprijed (FOTO)

Nakon svečanog defilea povodom Dana Republike, u banjalučkoj dvorani Borik održana je svečana akademija, kojoj su prisustvovali zvaničnici Srpske, Srbije, ambasadori, predstavnici vjerskih zajednica...

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović istakla je da 28. rođendan Republike Srpske slavimo u miru i slobodi, ponosni što imamo Republiku, odlučni da je čuvamo i jačamo. Poručuje da je obaveza svih da poštuju žrtve onih koji su za Srpsku dali život i dijelove tijela.

Na svečanoj akademiji intonirane su dvije himne i poslana je jedinstvena poruka - Republika Srpska nastaviće da traje i nakon 28 godina - za sva vremena, kako glasi i slogan ovogodišnje proslave.

Prošlost, sadašnjost i budućnost nalažu da uvijek idemo pravim putem i da se spremno nosimo s izazovima, kaže predsjednica Srpske. Izazova je bilo i dalje će biti, ali se mogu zajednički prevazići.

Srpska je sinonim za slobodu, kaže srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Poručuje da to nije bio samo san generacije, koja ju je stvarala, već i mnogo ranije u istoriji.

Koliko je ljubavi uneseno u ovih 28 godina da Srpska bude pravi sinonim za slobodu. Stotinama godinama unazad mnoge generacije sanjale su svoju državu, slobodu. Tamo gdje je nismo imali, doživjeli smo progone, pokolje. Pitam se, kad vidim kroz šta smo sve prošli, kako nas uopšte ima, kako živimo. Uvijek smo imali težnju za slobodom, postali smo činjenica na političkoj karti svijeta - istakao je Dodik.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je ponosna što Srbija vodi politiku pomaganja srpskog naroda, ali i saradnje, razumijevanja i mira sa susjedima.

Svi su jednoglasni da su kultura i obrazovanje putokaz za budućnost. To je i bila poruka besjede proslavljenog srpskog glumca Miloša Bikovića. Kaže da Dan Republike Srpske nije običan rođendan.

Braneći Republiku Srpsku, branimo srpstvo - poručio je Biković.

U dramskom dijelu akademije, glumci su podsjetili koliko je srpski narod dao naučnika, pisaca, sportista i drugih koji su značajni ne samo za svoj narod, već i za cijeli svijet.

 

Izvor: RTRS
Foto: rtrs/Nezavisne 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog