Svijet

Ruska duma izglasala: Mihail Mišustin novi premijer Rusije!

Ruska Državna duma usvojila je odluku da za novog premijera Ruske Federacije imenuje Mihaila Mišustina.

Za ovu odluku glasalo je 383 poslanika, protiv nije bio niko, dok je uzdržanih bilo 41.

Mišustin se nakon glasanja obratio parlamentu i zahvalio na podršci.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je juče Mihaila Mišustina za novog premijera, nakon što je Dmitrij Medvedev raspustio rusku vladu.

Ostavka Medvedeva uslijedila je nakon što je Putin predložio izmjenu ruskog ustava, koja bi donijela povećanje ovlašćenja parlamenta i vlade.

Ko je Mihail Mišustin?

Novom ruskom premijeru su 53 godine, a rođen je u Moskvi.

Od aprila 2010. godine obavlja funkciju direktora Federalne porezne uprave Ruske Federacije, tačnije on će biti na čelu ove vrlo bitne institucije do podnošenja ostavke, a nakon imenovanja na poziciju premijera države. Mišustin je i doktor ekonomskih nauka, a od 1992. do 1996. godine bavio je se privatnim biznisom u sferi kompjuterskih tehnologija. Zvanično u politici je od 1998. godine, do sad obavljao je funkcije zamjenika ministra za prikupljanje poreza Ruske Federacije, direktora Agencije za upravljanje posebnim ekonomskim zonama i rukovodio je Agencije katastra i nepokretnosti.

Ali, zašto je Putin predložio Mušistina?

Na to pitanje pokušao je odgovoriti politolog Stanislav Belkovskij koji je kazao da budući premijer Rusije treba da ispunjava nekoliko uslova:

- Ne treba da bude istaknuta politička ličnost, koja bi se mogla previše blizu pribliziti aktuelnoj vlasti. Tačnije vlasti ne treba neko ko će biti nasljednik

- Ne treba da bude neko ko je podoban progresivnom dijelu ruskog društva i Zapada

- Ne treba da bude neko ko će praviti dalekosežne planove

Dakle budući premijer treba da bude neko ko će biti spreman na kompromis, a pritom da ne izaziva osjećaj nesigurnosti u bilo koga ko je dovoljno blizak predsjedniku Putinu.

Inače Mišustin je oženjen i ima tri sina.

Povezane vijesti:

Medvedev podnio ostavku; Putin unosi izmjene u Ustav

 

Izvor: sputnik.news/radiosarajevo.ba

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog