Vijesti

Predsjedništvo BiH još nije potpisalo ugovor kojim odobrava PISA testiranje 2021.

Predsjedništvo BiH još uvijek nije potpisalo ugovor kojim odobrava provođenje PISA testiranja 2021. godine u našoj zemlji, što znači da je upitno da li će do njega ikako doći.

Žaneta Džumhur iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH otkriva je za Klix.ba koji su izazovi pred nama kada je riječ o ovom segmentu.

Rezultati PISA testiranja u BiH objavljeni krajem prošle godine pokazuju da su naši učenici ostvarili znatno lošije rezultate u odnosu na učenike iz regije i drugih zemalja i ono ukazuje na poraznu činjenicu da je svaki drugi učenik u BiH funkcionalno nepismen.

Interesantno je da problem loših rezultata nije samo karakteristika BiH i zemalja regiona, već i mnogo razvijenijih sistema. Naime, Nijemci su nezadovoljni rezultatima 15-godišnjih učenika u PISA istraživanju i već su počeli raditi na poboljšavanju i to od vrtića.

Tamošnja ministrica obrazovanja Anja Karliczek istakla je kako bi poznavanje njemačkog jezika trebalo početi testirati već u vrtićima, a ponovilo bi se tokom upisa u osnovnu školu. Ona je takođe podvukla kako je katastrofalno da gotovo 20 posto djece u Njemačkoj nije u stanju u cijelosti razumjeti pročitani tekst.

"Već neko vrijeme kruži informacija da je i Njemačka nezadovoljna rezultatima PISA testiranja, ali i da već radi na tome da iduće testiranje bude znatno bolje. Uopšte i ne sumnjamo da će Njemačka, baš kao i druge razvijene države koje se suočavaju s ovim problemom, uvidjeti gdje je problem i da će raditi na njegovom funkcionalnom rješavanju", kazala nam je Žaneta Džumhur iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH koja provodi PISA testiranja u našoj zemlji.

Upravo na primjeru Njemačke Žaneta Džumhur nam objašnjava kako loši rezultati nisu nešto što je karakteristika BiH te nam objašnjava kako blagi pad u ovom segmentu bilježe i Hrvatska i Slovenija kada je riječ o regionu.

"U trenutku kada su objelodanjeni rezultati, već se u Hrvatskoj počeo pripremati teren za provođenje jedne sveobuhvatne kurikularne reforme i to je primjer koji treba slijediti ako hoćemo da naredno testiranje bude bolje. Zapravo, jedini način da se popravi stanje je provođenje ozbiljne reforme u obrazovanju, ali se ne smijemo zavaravati da će rezultati biti vidljivi kroz tri godine. Pomaci se mogu uočiti tek za sedam ili osam godina. Osim u učenike, vrlo je važno ulagati i u prosvjetni kadar", istakla je ona.

Naredno PISA testiranje u BiH trebalo bi biti provedeno 2021. godine. Da li će se to dogoditi zavisi od toga da li će Predsjedništvo BiH potpisati ugovor kojim će se to odobriti.

"Mi još uvijek nismo dobili nikakvo upozorenje od OECD-a, a to znači da nam rokovi još uvijek nisu prošli. Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH je provela sve pripremne radnje za provođenje PISA testiranja 2021. godine, mi smo spremni, ali čekamo na Predsjedništvo BiH. Kako god bilo, uzmemo li u obzir da ništa efektivno nije urađeno kako bi rezultati bili bolji, pesimistični smo kada govorimo o napretku", zaključuje ona.

 

Izvor: klix.ba
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog