Vijesti

Počelo testiranje Integrisanog sistema za elektronsko izdavanje dozvola u građevinarstvu u Republici Srpskoj

Danas je u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske predstavnicima Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, Ministarstva privrede i preduzetništva i gradonačelnicima Banje Luke i Gradiške predstavljen je adaptirani softver i objavljena početak testne faze Integrisanog sistema za elektronsko izdavanje dozvola u građevinarstvu u Republici Srpskoj.

Kroz Projekat LIFE prilagođeni softver je instalisan u resornom ministarstvu i odjeljenjima za građevinarstvo gradova Banje Luke i Gradiške, te su provedene obuke zaposlenih, čime su stvoreni svi preduslovi za provjeru efikasnosti sofverskog rješenja u realnim uslovima.

Uspostavljanje Integrisanog sistema za elektronsko izdavanje dozvola u građevinarstvu u Republici Srpskoj je dio zajedničkih napora MPUGERS, nadležnih organa i gradova Banje Luke i Gradiške, koji se provode uz tehničku pomoć Projekta poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou (LIFE). Projekat provodi Međunarodna finansijska korporacija  (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Кraljevstva, putem UКaid-a.

Gradovi Banja Luka i Gradiška su lokalne zajednice koje će se prve priključiti na Integrisani sistem, s obzirom na to da su ranije provele regulatorne reforme i uspostavile jednošalterski način poslovanja u okviru Projekta LIFE, te su spremne da podrže realizaciju projektnih zadataka.

 „Ukoliko nastavimo aktivnosti prema planu, prve zahtjeve za dozvole u građevinarstvu ćemo zaprimiti elektronskim putem u aprilu ove godine u Banjaluci i Gradišci. Ovim ćemo u potpunosti provesti kompleksnu reformu i urediti proces gradnje u Republici Srpskoj na način kako priliči 21. vijeku. Ipak, moram da naglasim da će puna implementacija na cijelom prostoru Republike Srpske isključivo zavisiti od volje lokalnih zajednica da provedu reforme i stvore potrebne preduslove da se priključe na Integrisani sistem“, izjavila je resorna ministarka Srebrenka Golić. 

 

Frontal
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog