Region

Хиљаде вјерника на литијама и молебанима широм Црне Горе

Широм Црне Горе, вјерници наставаљају да литијама и молебанима, исказују противљење дискриминиторском Закону о слободи вјероисповијести. Синоћња мирна молитвена окупљања десетина хиљада вјерника, била су набројнија до сад.

Хиљаде вјерника, ријеке људи са свијећама и иконама у рукама и јединственом поруком "не дамо светиње", слика су Црне Горе.

Молитвено окупљање и молебан у храму Светог Николе у Котору, било је најбројније до сада.

Толико људи у мирном ходу и храму ни старији Бокељи не памте. Поручују, неће одустати, све док спорни Закон не буде повучен.

Хиљаде малдих у литијама поносно вјерује и брани светиње. Одустати нећемо све док се закон не повуче - каже Момчило Кривокапић, протојер ставрофор.

Само они који немају свијести, ни савјести мисле да могу градити будућност Црне Горе на братоубилачкој идеји, поручио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије, из Котора.

Нека ова окупљања и цркевно - народни бунт помогну онима на валсти да се дозову памети, јер не може власт бити против народа, ако је тако онда не могу бити власт ни на челу Црне Горе - истиче Амфилохије, митрополит црногорско - приморски.

Молебану у цетињском манастиру присуствовало је више хиљада вјерника, док литије ни синоћ, у овом граду, није било.

За вријеме молитве, малоборојне присталице Црногорске православне цркве, које се противе окупљањима вјерника Српске православне цркве, биле су у близини манастира, као и полиција.

Ректор Цетињске богословије Гојко Перовић, у бесједи је позвао на јединство, а браћу с друге стране да им се придруже.

Позивам нашу браћу која су јуче шетала другим улицама да нам се придруже. Нема нама молитве без вас. Молим се Богу да прва литија која крене одавде буде она у којој ћемо скупа ходати - рекао је Перовић.

Наредна окупљања, литије и молебани биће одржани поново у недјељу.


Извор: РТРС
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog