Društvo

Naučnici izračunali koliko zdrav životni stil doprinosi produženju životnog vijeka

Studija za studijom nas podsjeća, ma koliko izazovno bilo, pridržavanje zdravih životnih navika - pravilna ishrana, redovno vježbanje, nepušenje, održavanje optimalne tjelesne težine i kontrola unosa alkohola - može nam pomoći da živimo duže. Ali hvatanje u koštac sa ''dodatnim'' godinama nije tako privlačno ako neki ili većina ima problem sa bolestima srca, dijabetesom ili rakom.

U studiji iz 2018. godine, međunarodna grupa istraživača koju su predvodili naučnici sa Harvarda, otkrila je da usvajanje pet zdravih navika može produžiti životni vijek za 14 godina kod žena i za 12 godina kod muškarca:

Ishrana  bogata bilјnom hranom i malim udjelom masnoća;

Umjeren do pojačan tempo vježbanja nekoliko sati sedmično;

Održavanje zdrave tjelesne težine;

Nepušenje;

Konzumiranje ne više od jednog alkoholnog pića dnevno za žene i dva za muškarce.

Da bi pratili te podatke, istraživači su željeli da znaju koliko je ovih godina bilo zdravih, bez tri uobičajena hronična obolјenja: srčane bolesti, dijabetesa tipa 2 i raka. I studija, objavlјena 8. januara u BMJ-u, govori o tome da zdrav životni stil zaista može doprinijeti produženju životnog vijeka, i to produženju bez bolesti. Rezultati ukazuju na to da žene mogu produžiti očekivani životni vijek bez bolesti nakon 50. godine za oko 10 godina, a muškarci mogu dodati oko osam godina više nego lјudi koji nemaju ovakve navike.

''Važno je gledati na očekivani životni vijek bez bolesti, jer to ima važne implikacije u smislu pobolјšanja kvaliteta života i smanjenja ukupnih troškova zdravstvene zaštite'', kaže dr Frenk Hu, koautor rada i predsedavajući Odelјenja za ishranu ''T.H. Chan'' škole za javno zdravlje,Univerzitet Harvard. ''Produženje životnog vijeka nije dovolјno, želimo produžiti vijek zdravlјa, tako da je očekivani životni vijek duži i zdrav, bez ozbiljnijh hroničnih bolesti i invaliditeta povezanih sa tim bolestima.''

Da bi otkrili te obrasce, istraživači su analizirali podatke prikuplјene od više od 111.000 američkih žena i muškaraca, starosti između 30 i 75 godina,  uključenih u  zdravstvenu studiju medicinskih sestara ili studiju praćenja zdravstvenih profesionalaca, počev od 1980. i 1986. godine. Učesnici su odgovarali na pitanja o svojim životnim navikama i njihovom zdravlјu svake dvije godine do 2014. godine. Na osnovu njihovih odgovora svaki učesnik je dobio ocjenu „životnog stila“ od 0 do 5, sa višim rezultatima koji predstavlјaju bolјe pridržavanje zdravih smijernica. Zatim su istraživači pokušali da povežu ove rezultate sa koliko dugo su učesnici živjeli bez srčanih bolesti, raka ili dijabetesa.

Žene koje su prijavile da zadovolјavaju četiri ili pet zdravih navika, živjele su u prosjeku 34 godine bez tih bolesti nakon navršenih 50 godina u poređenju sa 24 godine za žene koje su rekle da ne slijede nijednu zdravu naviku. Muškarci koji su prijavili da su ispunili četiri ili pet životnih navika živjeli su u prosjeku još 31 godinu bez bolesti poslije 50. godine, dok oni koji nisu usvojili nijednu od njih, živjeli su u prosjeku još 23 godine bez bolesti nakon 50. godine.

Hu kaže da se nijedan od pet faktora nije istakao važnijim od ostalih; blagodati spasavanja lјudi od bolesti i produžavanja života bile su slične u svih pet. Štaviše, dokazi govore da su doprinosi svakog faktora aditivni - broj godina dobivenih bez bolesti povećava se sa svakom dodatnom zdravom navikom. "Ljudi se ne bi trebali obeshrabriti da ih usvoje ako im je teško pridržavati se jednog ili dva faktora", kaže Hu.

 
Izvor: time.com
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog