Društvo

Српска православна црква прославља Светог Саву

Српска православна црква прославља Светог Саву, утемељивача српске цркве, државе и школства.

Свети Сава (око 1175—14. јануар 1236) био је српски принц, монах, игуман манастира Студенице, књижевник, дипломата и први архиепископ аутокефалне Српске православне цркве. Рођен је као Растко Немањић, најмлађи син великог жупана Стефана Немање, и брат Вукана и Стефана Првовенчаног.

Kao младић добио је од оца на управу Захумље (1190. или 1191). Убрзо 1192. године Растко је побјегао на Свету гору и замонашио се у руском манастиру Светог Пантелејмона, гдје је добио име Сава. 

Сава је оставио више писаних дјела. Зато је био једнан од значајнијих писаца и правника из средњег вијека код Срба. Његова најзначајнија писана дела су Житије Светог Симеона, Карејски типик, Хиландарски типик и Студенички типик, као и Законоправило.

Образујући будуће службенике православне цркве стекао је велике заслуге за развој школства и просвјете код Срба у средњем вијеку. У Србији и Републици Српској се дан његове смрти (27. јануар по новом календару) обиљежава као школска слава и Дан просвјете.

Школску славу ученицима, студентима и просвјетним радницима честитали су званичници Српске и БиХ.

Предсједница Републике Жељка Цвијановић присуствоваће обиљежавању школске славе - Светог Саве у Средњошколском центру "Јован Дучић", Теслић.

Она је честитала школску славу и пожељела да дјела и вриједности, које је у школство уткао српски просвјетитељ, буду подстицај за све, нарочито за младе људе.

„Ученицима, студентима, просвјетним радницима, као и свим запосленим у просвјети упућујем најсрдачније честитке поводом Савиндана, са жељом да у духу Светосавља прославите овај велики празник.

Његујући успомену на првог српског архиепископа, великог просвјетитеља и зачетника српске просвјете и школства, желимо да очувамо и његујемо светосавску идеју, као и богату традицију коју је Свети Сава оставио у насљеђе.

Нека дјела и вриједности, које је у школство уткао српски просвјетитељ. буду подстицај за све нас, а нарочито за младе људе, да развијајући сопствено знање, образовање, културу и духовност допринесу личном, а тиме и напретку нашег друштва у цјелини“, наведено је у честитки предсједнице Републике", поручила је Цвијановићева.

 

Фронтал
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog