Muzika i film

Južnokorejski film "Parazit" osvojio četiri Oskara; Hoakim Finiks najbolji u ulozi Džokera

Južnokorejski film „Parazit“ ispisao je istoriju sinoć na dodjeli Oskara, jer je potpuno neočekivano odnio četiri prestižne nagrade.

Bilo jednom u Holivudu ove godine nije samo naziv filma, već i referenca na čudo koje se dogodilo na dodjeli Oskara. Filmsko ostvarenje „Parazit“, južnokorejskog reditelja Bong Džun Hoa, osvojilo je čak četiri Oskara, od kojih se najviše ističu oni za najbolji film i najboljeg reditelja.


U Holivudu je ovo istorijski momenat, jer je „Parazit“ prvi film van engleskog govornog područja koji je osvojio Oskara, a dobio je i priznanja za najbolji međunarodni film i najbolji scenario.

„Parazit“ se u kategoriji za najbolji film borio sa istorijskom dramom „1917“ Sema Mendeza.

U kategoriji za najboljeg glumca dogodilo ono što su vjerovatno mnogi očekivali – nagradu je odnio Hoakim Finiks, za ulogu Džokera u istoimenoj drami, dok je Oskara za najbolju glumicu osvojila Rene Zelveger za glavnu ulogu u filmu „Džudi“.

Za najbolje sporedne glumce ove godine su proglašeni Laura Dern, za ulogu u filmu „Bračna priča“, i Bred Pit, koji je igrao u ostvarenju Kventina Tarantina „Bilo jednom u Holivudu“.


Dodjela Oskara održana je sinoć u Dolbi teatru u Holivudskom bulevaru u Los Anđelesu.

 

Izvor: sputnik.news
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog